El Kaide Timbuktu'da BM güçlerini havan toplarıyla vurdu

El Kaide Timbuktu'da BM güçlerini havan toplarıyla vurdu

Hükümet ve BM güçlerini hedef alan eş zamanlı saldırılarda toplam 7 asker yaralandı.

Nusret El İslam ve Muslimin Cemaati (NİMC) isimli El Kaide kolu, Mali'nin kuzey şehri Timbuktu'da BM askeri güçlerini havan saldırıları ile hedef aldıklarını duyurdu. Hükümet güçlerini de hedef alan eş zamanlı saldırılarda 4 BM gücü askeri ve 3 de Mali askeri yaralandı.

Saldırı 15 Mayıs günü erken saatlerde Timbuktu havaalanı yakınlarındaki BM merkezine yönelik düzenlendi. Sürpriz saldırıda Burkina Faso'lu en az dört asker yaralanırken, bazı kaynaklarda bu sayı altı olarak duyuruldu. Bu saldırıyla eş zamanlı olarak Timbuktu havaalanının güneyinde yer alan Kabara köyündeki Mali ordusu mevzilerine de havan saldırısı düzenlendi. Yerel kaynaklar en az üç askerin bu saldırıda yaralandığını aktardı.

BM'ye ait kamp sadece bir hafta önce de hedef alınmış ve bir asker hayatını kaybetmişti. 

NİMC tarafından paylaşılan görsel:


El Kaide güçleri Timbuktu ve ülkenin kuzey bölgesindeki geniş alanlarda yabancı güçleri sıklıkla hedef alıyor. Bu yılın başlarında İslami Mağrip El Kaidesi (İMEK) -şu an NİMC'in bir parçası-, Timbuktu havaalanına Grad roketleri ile saldırı düzenlemişti. Geçen yıl ise Timbuktu'daki Fransız üssü aynı grup tarafından saldırıya uğramıştı. 2014 yılında da El Murabitun ve İMEK ortak saldırıda Timbuktu havaalanına yönelik operasyon düzenlemişti. 

Kidal, Aguelhok, Tessalit'teki BM ve Fransız üsleri havan topları ile sıklıkla hedef alınırken, bu yılın başlarında Çadlı bir BM gücü askeri Aguelhok'taki kampta roket saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

Mayıs ayı başında Timbuktu'da havan topları ile hedef alınan bir BM üssü:


2013 yılında ülkenin kuzeyinde büyük bir ayaklanma başlatan Ensaruddin, El Murabitun ve İslami Mağrip El Kaidesi gibi cihat yanlısı gruplar ülkenin yarısını ele geçirmişti. Bomaka hükümeti ile yakın ilişkileri bulunan Fransa, eski sömürgesi olan ülkeye müdahale etmekte gecikmemiş, askeri müdahaleye BM Barış Gücü askerleri de destek vermişti. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.