Husi kontrolünde yaşayan Yemenlilere Hac yasağı

Husi kontrolünde yaşayan Yemenlilere Hac yasağı

Yemen hükümeti, Husiler tarafından onaylanan pasaportlara sahip kişilerin bu sene Hacca gidemeyeceğini açıkladı.

Yerel medyanın bildirdiğine göre, uluslararası arenada tanınan Yemen hükümeti, ülkenin başkenti Sana'yı da kontrol altında bulunduran Husilerin işlettiği devlet kurumlarınca onaylanan pasaportların, bu yılki Hac başvurularında kabul edilmeyeceği uyarısında bulundu.

Yemen Evkaf ve İrşad Bakanı Dr. Ahmed Attiya'nın açıklamasına göre "önümüzdeki Hac sezonunda, Husilerin ve Ali Abdullah Salih'in kontrolü altındaki bölgelerde verilen pasaportlar onaylanmayacak." Belirtilene göre Husilerin bölgeyi ele geçirmesinden önce alınan pasaportlar ise geçerli kabul edilecek. Bunun nedeninin, Husilerin verdiği pasaportlara ilişkin bilgilerin hükümetin yetkili kuruluşuna ulaşmaması olduğu bildiriliyor. Husilerin, hükümetin resmi pasaport otoritesi ile olan elektronik bağı kesmesinin buna neden olduğu iddia ediliyor.

Ülkede 2014 yılında İran destekli Husiler başkent Sana'yı ve ülkenin önemli bir bölümünü ele geçirmiş, uluslararası arenada tanınmayan bir yönetim kurmuştu. 2015 yılının Mart ayında Suudi Arabistan öncülüğünde ülkeye yönelik askeri müdahele başlatılmıştı. Bu müdahale sonrası Husiler toprak kaybetse de başkent Sana'yı ve kurdukları yönetimi muhafaza etmeyi başarmıştı.

Söz konusu kararın Husilere yönelik bir siyasi hamle olduğu tartışılıyor. Yemen'de uluslararası arenada tanınan hükümetin en önemli destekçisi Suudi Arabistan'ın bu kararın alınmasında etkili olduğu da iddialar arasında.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.