ABD'nin Katar açıklaması endişelendirdi: 'Darbenin eli kulağında'

ABD'nin Katar açıklaması endişelendirdi: 'Darbenin eli kulağında'

Bugün yaşanan kriz sonrası ABD'nin Katar Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklama, ülkede bir darbenin veya iç karışıklığın habercisi olarak yorumlandı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin başını çektiği ülkelerle Katar arasında yaşanan uzun soluklu krizde bugün yeni bir safhaya geçildi. Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklayan Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'a birkaç saat sonra Yemen'deki Aden hükümeti, Libya'daki Hafter yönetimi ve Maldivler de katıldı.

Söz konusu kararı ülkenin tek kara sınırı olan Suudi Arabistan sınırı da dahil olmak üzere tüm hava, kara ve deniz sınırlarının kapatılması, uçuşların askıya alınması, banka anlaşmalarının iptali gibi kararlar izledi.

Yaşanılanlar Katar'da bir iç karışıklığın hatta askeri müdahalenin bile söz konusu olabileceği şeklinde yorumlandı. ABD'nin Katar Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklama da Katar'a yönelik endişeleri doruğa çıkardı.

ABD'nin Katar Büyükelçiliği'nden "Katar'daki ABD Vatandaşlarına Mesaj" başlığıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:


"5 Haziran'da Bahreyn, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır; Katar Devleti ile diplomatik ve konsolosluk bağlarını kestiklerini açıkladılar. Katar Havayolları ve bölgedeki diğer havayolları Katar'a giden ve Katar'dan kalkan tüm uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladılar. ABD Büyükelçiliği bu vesileyle Katar'da ikamet eden yahut Katar'ı ziyaret eden tüm ABD vatandaşlarına, seyahat sağlayıcılarıyla beraber, şahsi seyahat ayarlamaları üzerindeki olası etkiler için kontrolde bulunmalarını ve ek gelişmeler için tetikte olmalarını hatırlatıyor. Büyükelçilik durumu yakından izliyor ve ülkedeki ABD vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için Katar Hükümeti ile birlikte çalışıyor."

ABD Büyükelçiliği tarafından yayınlanan bu açıklama "Katar'da iç karışıklık yolda" şeklinde yorumlandı. Ülkenin geleceğine ilişkin yapılan yorumlar sıklaşırken, ABD tarafından gelecek yeni açıklamalar bölgede endişeyle bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.