Irak Özel Kuvvetleri adeta eridi: Birliğin yüzde 40'ı Musul'da öldürüldü

Irak Özel Kuvvetleri adeta eridi: Birliğin yüzde 40'ı Musul'da öldürüldü

Bağdat hükümetine bağlı özel kuvvet güçleri Musul'da IŞİD karşısında unsurlarının çoğunu kaybetti.

Bağdat hükümetinin özel savaş gücü Musul'u IŞİD'ten ele geçirmek için verilen savaşta güçlerinin yüzde 40'ını kaybetti.

ABD tarafından eğitilen özel birlik "Terörle Mücadele Servisi" IŞİD'i Musul'dan atmak için yapılan savaşta ilk saflarda yer alıyordu. IŞİD'in 2014 yılındaki ilerleyişi esnasında Bağdat hükümeti ordusu neredeyse tamamen yok olmuş, ABD Savunma Bakanlığı ülkede yeniden bir askeri yapı teşkil edebilmek için ciddi bir bütçe ayırmıştı.

8 bin 'özel asker' öldü

Bağdat hükümetinin özel gücü olan birlikler Musul'da ise adeta eridi. IŞİD'e karşı düzenlenen saldırıda söz konusu birlikler 20 bin kişilik askeri güçlerinin yüzde 40'ına tekabül eden yaklaşık 8 bin kişiyi kaybetti. Askeri hayatı bitirecek yaralar alan askerlerin sayısı da göz önüne alındığında "Terörle Mücadele Servisi"nin kaybının, toplam birliklerinin yarısından çok daha fazla olduğu söylenebilir.

ABD'nin IŞİD'e karşı savaş için gruba hibe ettiği askeri araçların da ciddi bir bölümü IŞİD tarafından Musul'da tahrip edildi. İfade edilene göre grubu yeniden eski haline dönüştürebilmek için yeniden büyük bir bütçe ayrılması gerekiyor.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayından bu yana Musul'da IŞİD ile İran destekli Şii milisler ve Bağdat hükümeti güçlerinin ABD destekli operasyonu sürüyordu. Bağdat hükümeti şehirde zafer ilan etse de Eski Musul'da bazı IŞİD menusplarının kaldığı ve yer yer çatışmaların sürdüğü ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.