Hamaney'den ABD ile nükleer müzakereye yeşil ışık

Hamaney'den ABD ile nükleer müzakereye yeşil ışık

Bu anlaşma İran'ın nükleer programının kısıtlanması ve yaptırımların hafifletilmesi karşılığında, İran'ın nükleer tesislerini daha kapsamlı denetimlere açmasını öngörüyordu.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in nükleer program konusunda ABD ile yüz yüze müzakerelerin başlanması için yeşil ışık yaktığı bildirildi.

Gerçekleşmesi durumunda bu senaryo İran-ABD ilişkilerinde büyük bir değişikliği beraberinde getirecek.

İki ülke arasındaki ilişkiler 1979 yılında Tahran'daki Amerikan elçiliğinin basılmasının ardından dondurulmuştu ve o tarihten bu yana ABD ve İranlı yetkililer arasında doğrudan temas neredeyse sıfıra inmişti.

ABD, 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için Tahran yönetimiyle görüşmeler yürütüyor. Bu anlaşma İran'ın nükleer programının kısıtlanması ve yaptırımların hafifletilmesi karşılığında, İran'ın nükleer tesislerini daha kapsamlı denetimlere açmasını öngörüyordu.

"Görüşmeler birkaç hafta içinde başlayabilir"

Amwaj haber sitesinin aktardığına göre İran'daki kaynaklar, üst düzey müzakereci Ali Bagheri'nin birkaç hafta içinde Umman'da Beyaz Saray Orta Doğu ve Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile görüşebileceğini iddia etti.

Ancak bu haber bağımsız hiçbir kaynak tarafından doğrulanmış değil. Doğrulanması durumunda İran ile ABD arasında yeni bir dönemin anahtarı olarak sayılabilecek bu gelişme gelecek dönemin en önemli gündem maddeleri arasında yer alacaktır.

Öte yandan Bagheri, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, geçen hafta nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasını görüşmek üzere E3 olarak bilinen İngiltere, Almanya ve Fransa temsilcileriyle bir araya geldiğini söyledi.

E3 ülkeleri, ABD ve Rusya ile birlikte 2015 nükleer anlaşmasının imzacıları arasındaydı.

Bagheri konuya dair şu ifadeleri kullandı:

"Daha önceki toplantılarımızın devamı olarak New York'ta E3 direktörleriyle bir araya geldim. İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin müzakereler de dahil olmak üzere, karşılıklı menfaatlerimizi ilgilendiren bir dizi konuyu ele aldık."

Kaynaklar doğrudan görüşmelerin Tahran ile BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya arasında kritik bir toplantının da önünü açabileceğini ifade ediyor.

Bu gelişme, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de çekildiği dönüm noktası niteliğindeki nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için kilit öneme sahip.

Trump başkanlığı döneminde Tahran'a ağır ekonomik yaptırımlar uygulamış ve yeni bir anlaşma yapma çabaları şu ana kadar sonuçsuz kalmıştı.

"Hamaney'in politika değişikliği"

Doğrudan müzakerelerin yeniden başlaması, 2019 yılında Beyaz Saray'ın müzakere davetini açıkça reddeden İran lideri Hamaney için de büyük bir politika değişikliği olacak.

Dolaylı görüşmeler 2021 yılında Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşmiş, ABD'li ve İranlı müzakereciler doğrudan iletişimden kaçınmak için farklı otellerde kalmış ancak bu görüşmelerden bir sonuç alınamamıştı.

Ayrıca Katar'ın başkenti Doha'da yapılan görüşmeler de sonuç vermemişti.

Birçok ABD'li Cumhuriyetçi de yaptırımların hafifletilmesinin Tahran'ın elindeki gelişmiş silahlarının sayısının artmasına ve bölgeye müdahale etmesine olanak sağlayacağını öne sürerek İran'la yapılacak yeni bir anlaşmaya karşı çıkıyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum