Hamas ateşkese yeşil ışık yaktı, İsrail'in Gazze'den çekileceğine dair yazılı teminat istedi

Hamas ateşkese yeşil ışık yaktı, İsrail'in Gazze'den çekileceğine dair yazılı teminat istedi

Hamas, "İki taraf arasında esirlerin değişimi konusunda bir anlaşmaya varmaya hazır olduğumuzu teyit ediyoruz" dedi.

Üst düzey bir Mısırlı yetkili ve bir Hamas yetkilisi Pazar günü yaptıkları açıklamada, Hamas'ın üç aşamalı ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasında İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekileceğine dair "açık bir yazılı taahhüt" talep ettiğini söyledi.

Filistinli grup Cumartesi günü yaptığı açıklamada altı haftalık ateşkes önerisine cevabını Mısırlı ve Katarlı arabuluculara sunduğunu söyledi. Hamas, kalıcı bir ateşkes, İsrail ordusunun Gazze'nin tüm bölgelerinden çekilmesi, yerinden edilmiş insanların evlerine dönmesi, yardım akışının yoğunlaştırılması ve yeniden inşa sürecinin başlatılması taleplerine hala bağlı olduğunu belirtti.

Hamas, "İki taraf arasında esirlerin değişimi konusunda bir anlaşmaya varmaya hazır olduğumuzu teyit ediyoruz" dedi.

İsrail Pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada Hamas'ın geçen hafta sunulan son anlaşma önerisini reddettiğini bildirmişti.

Her iki tarafa da sunulan teklif Gazze'de altı haftalık bir ateşkes yapılmasını ve bu süre zarfında Hamas'ın elinde tuttuğu 100'den fazla rehineden 40'ını serbest bırakmasını, buna karşılık İsrail hapishanelerinde bulunan ve aralarında "uzun süreli ağır suçlardan hüküm giymiş" 100 kişinin de bulunduğu 900 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını öngörüyor.

Mısırlı yetkili Hamas'ın savaşın sona ermesini, İsrail'in Gazze'den çekilmesini ve çok sayıda Filistinli mahkum karşılığında tüm rehinelerin serbest bırakılmasını içeren "kapsamlı ve aşamalı bir anlaşma" istediğini söyledi.

İsrail ise Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetlerini yok etmek istediğini söylüyor.

Yetkililer, cevabın Hamas'ın İsrail'den serbest bırakılmasını istediği Filistinli mahkumların sayısının arttırılmasını da içerdiğini söyledi.

Mısır ve Hamas'tan yetkililer, isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular çünkü hassas müzakerelerin ayrıntılarını açıklamaya yetkili değillerdi.

Yetkililer Hamas'ın cevabının Gazze'nin kuzeyinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin güney-kuzey arasındaki iki ana yol üzerinden serbestçe geri dönmelerini de kapsadığını söyledi.

Mısırlı yetkili, arabulucuların yeni bir görüşme turu için çağrı yapmadan önce yanıtı dikkatle inceleyeceklerini söyledi.

Kaynak: Mepa News, AP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum