Hamas ateşkes konusunda topu İsrail'e attı

Hamas ateşkes konusunda topu İsrail'e attı

Hamas Pazartesi günü yaptığı açıklamada arabulucular tarafından sunulan ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurmuştu.

Filistinli grup Hamas, Cuma günü erken saatlerde yaptığı açıklamada Kahire'deki Gazze ateşkes müzakerelerine katılan heyetinin Katar'a gitmek üzere kentten ayrıldığını belirterek "topun artık tamamen" İsrail'in sahasında olduğunu söyledi.

"Müzakere heyeti Kahire'den Doha'ya gitmek üzere ayrıldı. Pratikte, işgal (İsrail) arabulucular tarafından sunulan öneriyi reddetti ve birkaç temel konuda itirazlarını dile getirdi" diyen grup, diğer Filistinli gruplara gönderdiği mesajda kabul ettiği teklifin arkasında durduğunu belirtti.

"Buna göre top artık tamamen işgalcilerin sahasındadır."

Mısır'da rejime yakınlığıyla bilinen Al-Qahera News Perşembe günü, Gazze Şeridi'nde yedi aydır devam eden savaşta bir ateşkes anlaşmasına varılması amacıyla iki gün süren müzakerelerin ardından her iki tarafın temsilcilerinin Kahire'den ayrıldığını bildirmişti.

Üst düzey bir Mısırlı kaynağa dayandırılan haberde, Mısır ve Katar ile ABD gibi diğer arabulucuların çabalarının "iki tarafın bakış açılarını birbirine yakınlaştırmaya devam ettiği" belirtildi.

Hamas Pazartesi günü yaptığı açıklamada arabulucular tarafından sunulan ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurmuştu.

Grup, anlaşmanın İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini, savaş nedeniyle yerlerinden edilen Filistinlilerin geri dönmesini ve "kalıcı bir ateşkes" amacıyla İsrail'de tutuklu bulunan Filistinli mahkumlarla Gazze’deki rehinelerin takas edilmesini içerdiğini söyledi.

Netanyahu'nun ofisi o dönemde öneriyi "İsrail'in temel taleplerinden uzak" olarak nitelendirmiş, ancak hükümetin yine de Kahire'ye müzakereciler göndereceğini söylemişti.

İsrail uzun zamandır kalıcı bir ateşkes fikrine karşı çıkıyor ve "Hamas'ı ortadan kaldırma" sürecini tamamlaması gerektiğini savunuyor.

Ancak birçok uzman İsrail'in "Hamas'ı tamamen ortadan kaldırma" fikrinin gerçeği yansıtmadığını ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.