Hamas: Filistin devleti kurulursa silah bırakıp siyasete katılırız

Hamas: Filistin devleti kurulursa silah bırakıp siyasete katılırız

Hamas liderlerinden Halil el Hayye, iki devletli çözümün gerçekleşmesi halinde grubun silah bırakacağını söyledi.

Hamas'ın üst düzey bir siyasi liderlerinden Halil el Hayye Associated Press'e değerlendirmelerde bulundu.

Hayye, Hamas'ın İsrail ile beş yıl ya da daha uzun süreli bir ateşkesi kabul etmeye hazır olduğunu ve 1967 öncesi sınırlarda bağımsız bir Filistin devleti kurulması halinde silahlarını bırakıp siyasi bir partiye dönüşeceğini ifade etti.

AP'ye konuşan Hayye, Hamas'ın Gazze ve Batı Şeria için birleşik bir hükümet kurmak üzere Filistin Kurtuluş Örgütü'ne katılmak istediğini dile getirdi. Hayye, Hamas'ın 1967 sınırlarında "Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde tam egemen bir Filistin devletini ve uluslararası kararlara uygun olarak Filistinli mültecilerin geri dönüşünü kabul edeceğini" dile getirdi.

Bu gerçekleşirse, grubun askeri kanadının dağıtılacağını savundu:

"İşgalcilere karşı savaşan insanlar bağımsız olduklarında, haklarını ve devletlerini elde ettiklerinde, bu güçler ne yaptı? Siyasi partilere dönüştüler ve onları savunan askeri güçler de ulusal orduya dönüştü."

Gazze'deki son durum

Hayye ayrıca Gazze'de devam eden çatışmalara ve rehine takası görüşmelerine de değindi.

İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının Hamas'ı yok etmeyi başaramayacağını belirten Hayye, yurt dışındaki siyasi liderlik ile Gazze'deki askeri liderlik arasındaki temasların savaş nedeniyle kesintiye uğramadığını ve kararların istişare içinde alındığını vurguladı.

İsrail'in "Hamas'ın insani ve askeri kabiliyetlerinin yüzde 20'sinden fazlasını yok edemediğini" kaydeden Hayye "Hamas'ı yok edemiyorlarsa çözüm nedir? Çözüm uzlaşmaya gitmektir." dedi.

Esir takasına dair de konuşan Hamas lideri, Gazze'de kalan İsrailli rehineler için "Savaşın sona ereceğinden emin değilsek esirleri neden teslim edelim?" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Hayye, kendisine yöneltilen soru üzerine, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından pişmanlık duymadığını vurguladı. Hamas'ın saldırılarda sivilleri hedef aldığı iddialarını reddeden Hayye, Aksa Tufanı Operasyonu'nun "Filistin meselesini yeniden dünyanın gündemine getirme hedefinde başarılı olduğunu" vurguladı.

Hayye, İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma girişimlerinin Filistinlilerin gelecekteki silahlı ayaklanmalarını önlemede başarısız olacağını da sözlerine ekleyerek "Diyelim ki Hamas'ı yok ettiler. Filistin halkı yok mu olacak?" şeklinde konuştu.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum