Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin uzatılmasıyla ilgili detaylar neler?

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin uzatılmasıyla ilgili detaylar neler?

Haftalardır İsrail bombardımanı altındaki Gazze'de sağlanan ateşkesin iki gün daha uzatıldığı duyuruldu.

Hamas ve Katar, İsrail ile ateşkesin, iki gün daha uzatılacağını açıkladı.

İşte ateşkesin uzatılmasıyla ilgili bilinenler:

İlk ateşkes nasıl gelişti?

Katar'ın arabuluculuk yaptığı dört günlük Hamas-İsrail ateşkesinin Pazartesi sabahı sona ermesi bekleniyordu.

Çatışmalara dört gün ara verilmesinin yanı sıra her iki taraf da tutuklu ve esirleri serbest bırakmayı kabul etti. Hamas Gazze'de esir tuttuğu 50 kadın ve çocuğu serbest bırakırken, İsrail de İsrail hapishanelerindeki 150 kadın ve çocuğu serbest bırakmayı kabul etti.

Hamas 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırının ardından 240 kişiyi esir alırken, İsrail hapishanelerinde çoğu hiçbir suçlama olmaksızın tutulan yaklaşık 10.000 Filistinli bulunuyor.

Anlaşma ayrıca Ekim başından bu yana tam bir tecrit altında olan Gazze'ye insani yardım akışının artmasına da olanak tanıyacak.

Ateşkesin yürürlüğe girdiği Cuma gününden bu yana İsrail üç grup halinde 150 esiri serbest bıraktı.

Hamas ise o tarihten bu yana 51'i İsrailli, 18'i yabancı uyruklu olmak üzere 69 kadın ve çocuğu serbest bıraktı.

Varılan anlaşma Hamas'ın serbest bıraktığı fazladan her 10 esir için bir gün uzatma yapılmasına olanak sağlıyor.

Katar, Hamas ve İsrail uzatma konusunda ne dedi?

İlk ateşkesin Pazartesi günü sona ermesinden saatler önce Katar ve Hamas anlaşmanın iki gün daha uzatılacağını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mecid el Ensari Pazartesi günü eski adıyla Twitter olan X'te yaptığı açıklamada "Katar Devleti, devam eden arabuluculuğun bir parçası olarak Gazze Şeridi'ndeki insani ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurur" ifadelerini kullandı.

Al Jazeera'ye konuşan Hamas yetkilisi Gazi Hamad, "Şimdi daha fazla rehinenin serbest bırakılması ve anlaşmanın iki gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya vardık. Bu halkımız, özellikle de Gazze halkı için iyi bir haber. Umarım bu anlaşmayı savaşın sonuna kadar uzatabiliriz. Biz savaşı sona erdirmek istiyoruz." dedi.

Hamas yetkilisi Halil El Hayya ise Pazartesi günü Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "İşgal rejiminin -İsrail- önümüzdeki iki gün içinde anlaşmaya uymasını umuyoruz çünkü kadın ve çocukların yanı sıra takas edebileceğimiz diğer kategoriler için de yeni bir anlaşma arayışındayız" dedi.

İsrail hükümeti ateşkesin uzatıldığını resmi olarak teyit etmedi.

Uzatılan anlaşma kapsamında hangi tutuklu ve esirler serbest bırakılabilir?

Ateşkesi açıkça teyit etmemesine rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi tarafından yapılan açıklamada 50 Filistinli kadının daha İsrail hapishanelerinden salıverilebileceğini ifade edildi.

Bu, İsrail tarafından ateşkesten önce yayınlanan ve serbest bırakılması planlanan 300 kişilik mahkum listesinin bir devamı niteliğinde.

İsrail Ordu Radyosu, Hamas'ın serbest bırakılacak esirlerin yeni bir listesini yayınladığını duyurdu. Bu liste, ateşkesin uzatılmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan ilk liste.

ABD merkezli haber sitesi Axios, listede 10 ismin yer aldığını bildirdi.

Ateşkesin uzatılmasına başka tepkiler geldi mi?

Ateşkesin uzatılması Katar, ABD ve Mısır arasında yürütülen müzakereler sonucunda gerçekleşti.

Beyaz Saray ateşkesin uzatılmasını memnuniyetle karşılarken, takasın bir sonraki aşamasında serbest bırakılacak esirler arasında "Amerikalıların da olmasını umduklarını" söyledi.

Birleşmiş Milletler Şefi Antonio Guterres ateşkesin uzatılmasını "umut ve insanlığa dair bir işaret" olarak nitelendirdi ancak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin yardım ihtiyaçlarının karşılanması için iki günün yeterli olmadığını da söyledi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.