Hamas Suudi Arabistan ile 'gizli ilişkilerini' açıkladı

Hamas Suudi Arabistan ile 'gizli ilişkilerini' açıkladı

Hamas, geçmişte Suudi Arabistan ile sahip oldukları ilişkilere ve bu ilişkilerin bugününe dair açıklamalarda bulundu.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro üyelerinden ve grubun önde gelen isimlerinden olan Muhammed Nazzal, Hamas ile Suudi Arabistan'ın ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Middle East Monitor'ün aktardığı habere göre Nazzal, Mısır'daki Sisi rejimine muhalif olan ve Türkiye üzerinden yayın yapan Eş Şark kanalına röportaj verdi.

Nazzal, 2015 yılının Nisan ayında Hamas'ın eski Siyasi Ofis Şefi Halid Meşal'in, Suudi Arabistan'ın mevcut Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştüğünü kaydetti. Bu görüşmenin ardından Hamas'ın Suudi Arabistan'daki lideri Mahir Salah'ın serbest kaldığını söyledi.

"Suudi Arabistan Hamas'a para yardımı yapıyordu"

Muhammed Nazzal, kendisinin de Suudi Arabistan'ın bir önceki kralı olan Abdullah bir Abdulaziz ve Suudi Arabistan istihbaratının eski şefi Prens Türki bin Faysal ile şahsi olarak da görüştüğünü ifade etti.

Hamas lideri, hareketin kurucu lideri Şeyh Ahmed Yasin'in İsrail tarafından serbest bırakıldıktan sonra 1998 yılında Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiği, bu ziyaret sırasında eski Suud krallarından Kral Fahd bin Abdulaziz'in 1.3 milyon dolar ve bir önceki Kral Abdullah bin Abdulaziz'in de 2.6 milyon dolar yardımda bulunduğu bilgisini paylaştı.

Üst düzey bir Hamas kaynağı da Middle East Monitor'e yaptığı açıklamada, "Hamas'ın normalde bu tarz bilgileri ve kaynaklarını açıklamadığını, bu durumun yüksek olasılıkla bir ilk olduğunu" kaydetti.

Suudi Arabistan'ın tutumundaki değişim

Söz konusu kaynak bu bilgilerin açıklanmasının, geçmişte Hamas'a büyük oranda destek olan Suudi Arabistan'ın bugün takındığı tavrın değişmesi olduğunu belirtti.

Suudi kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Filistin meselesi ve Hamas'a dair tavır değişikliğinin de şaşırtıcı olduğunu sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan 2019 yılının Nisan ayında, Hamas'ın ülkedeki temsilcisi olan Dr. Muhammed el Hudari'yi tutuklamış, Hudari bir "terör örgütüne" finansal destekte bulunmakla suçlanmıştı. 15 senedir söz konusu görevde bulunan Hudari daha önce benzer bir suçlama olmadan ülkede faaliyette bulunuyordu.

Nazzal, Hudari'nin tutuklanmasına ilişkin "Bu konu devletler arasındaki siyasi ilişkilere uymuyor ve Filistin davasını destekleme konusunda Suudi Arabistan'ın tarihiyle uyuşmuyor." açıklamasını yapmıştı.

Suudi Arabistan'ın politikasındaki değişimin, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, ülkenin çehresini değiştirme yönündeki reformlarıyla alakalı olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.