Hindistan seçimlerine bir bakış: Oy verme işlemi neden altı hafta sürüyor?

Hindistan seçimlerine bir bakış: Oy verme işlemi neden altı hafta sürüyor?

Seçim döngüsü 44 güne yayılıyor ki bu Hindistan standartlarına göre bile uzun bir süre. 2019'daki oylama 39 gün sürmüştü.

Hindistan, buzla kaplı Himalayalar'dan sıcak ormanlara uzanan bir coğrafyada yaklaşık bir milyar insanın parlamentonun alt kanadının 543 üyesini seçmeye hazırlandığı dünyanın en büyük genel seçimlerine Cuma günü ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Kamuoyu yoklamaları, sonuçlar 4 Haziran'da açıklandığında Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi'nin kolay bir zafer kazanacağını gösteriyor.

Ancak 19 Nisan'da ilk oyun kullanılmasından sayımına kadar altı haftadan fazla zaman geçecek.

İşte uygulamanın bu kadar uzun sürmesinin nedeni.

Gün sayısı

Seçim döngüsü 44 güne yayılıyor ki bu Hindistan standartlarına göre bile uzun bir süre. 2019'daki oylama 39 gün sürmüştü.

Bu yılki seçimler, 1947'de sömürgeci İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasının ardından 25 Ekim 1951'den 21 Şubat 1952'ye kadar dört ay süren ilk seçimden sonra Hindistan'ın en uzun ikinci seçimi olacak.

Bu yıl yedi oy verme günü var ve Cuma günkü ilk aşamada insanlar ülke çapında 102 seçim bölgesi için oy kullanacak. Son oy verme tarihi ise 57 sandalyeyi kapsayan 1 Haziran.

Tüm oylar 4 Haziran'da hep birlikte sayılacak.

Seçmen sayıları

Ülkenin ve seçmen kitlesinin büyüklüğü, genel seçimlerin bu kadar uzun sürmesinin başlıca nedeni.

Hindistan'ın seçmen sayısı 968,6 milyon ile Avrupa Birliği'nin 448 milyonluk nüfusunun iki katından fazla. Bu rakam 2019 seçimlerinden bu yana yüzde 8 artmıştır.

Tahmini nüfusu 1.4 milyarı aşan Hindistan, geçen yıl Çin'i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi oldu.

Coğrafi yayılım

Hindistan'ın 28 eyaletinden ve federal olarak yönetilen 8 bölgesinden bazıları oy verme işlemini sadece bir aşamada tamamlarken, daha büyük eyaletlerde bazı seçim bölgeleri farklı tarihlerde oy kullanıyor.

Örneğin, 230 milyondan fazla nüfusu ve 80 milletvekili ile diğer eyaletlerden daha fazla milletvekiline sahip kuzey eyaleti Uttar Pradeş, her aşamada parça parça oy kullanacak.

Seçim Komisyonu bu devasa uygulamayı daha küçük oy verme bölgeleri oluşturarak ve her bir oy verme merkezini en fazla 1.500 kayıtlı seçmenle sınırlandırarak yönetiyor.

Bu da gözlemcinin bu yıl seçmenlerin çoğunluğuna en yakın olan hükümet binaları ve okullar gibi yerlerde 1.048 milyon sandık kurmasını gerektiriyor.

Bu sandıklar kuzeydeki buzlu Himalaya tepelerinden Hindistan'ın orta kesimlerindeki sık ormanlara ve batıdaki Rajasthan eyaletindeki ücra çöllere kadar uzanan bir alana yerleştirilmiştir.

Güvenlik önlemleri

Şiddet olayları ve seçim hileleri Hindistan'ın seçim tarihine gölge düşürmüş olsa da günümüzde bu tür olaylara geçmişe oranda daha az rastlanmaktadır.

Yine de seçimlerin özgür, adil ve korkusuzca yapılmasını sağlamak için 300.000'den fazla federal güvenlik personeli eyalet hükümetleri tarafından kontrol edilen polis güçlerini desteklemektedir.

Oy verme işlemleri arasındaki zaman dilimi, bu personele genellikle demiryolu ile ülke çapında hareket etme zamanı tanıyor.

Oy verme cihazlarını oy verme merkezlerine götüren seçim görevlilerini koruyorlar ve daha sonra seçimlerin güvenilirliğini korumak için cihazları sayım gününe kadar güvende tutuyorlar.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.