Husiler Yemen'de sivillerin evlerini havaya uçurmaya devam ediyor

Husiler Yemen'de sivillerin evlerini havaya uçurmaya devam ediyor

Husilerin kontrolündeki İçişleri Bakanlığı, Yemen'deki ev patlatmalarının "yasadışı ve aşırı güç" kullanan güvenlik güçlerinin "münferit bir eylemi" olarak tanımlıyor.

Yetkililer ve bölge sakinleri, Yemen'deki İran destekli Husilerin Salı günü başkent Sana'nın güneydoğusundaki bir kasabada bir evi havaya uçurduğunu ve patlamada aynı aileden en az dokuz kişinin öldüğünü söyledi.

Olay, evin sahibi İbrahim el Zaley tarafından kurulduğu iddia edilen pusuda iki Husi savaşçısının öldürülmesinden bir gün sonra meydana geldi.

Mahalle sakinleri Ahmed Beydavi ve Arman Mahmud'a göre patlamada ölenler anne, baba ve yedi çocuklarından oluşuyor. Kurtarma ekipleri ve sivillerin enkaz altında kalan diğer kişileri çıkarmaya çalıştıklarını söylediler.

Beydavi ve Mahmud, Husilerin Salı günü erken saatlerde Beyda vilayetinin Radea ilçesindeki evi ve çevresini kuşattığını, ardından eve patlayıcı düzenekler kurarak havaya uçurduğunu ve komşu binalarda ciddi hasara yol açtığını söyledi.

Husiler tarafından yönetilen İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, evin patlatılmasının "yasadışı bir şekilde aşırı güç" kullanan güvenlik güçlerinin "sorumsuz bir davranışı" olduğunu söyledi.

Bakanlık olayla ilgili bir soruşturma komitesi kurulduğunu açıkladı.

Bakanlık, evin havaya uçurulmasının ardından ölü sayısı hakkında bilgi vermedi, ancak ölümleri doğruladı.

Yemen, Husilerin başkent Sana'yı ele geçirdiği ve uluslararası alanda tanınan hükümeti güneydeki Aden kentine kaçmaya zorladığı 2014 yılından bu yana bir iç savaşın içinde bulunuyor.

Husiler Sana'da ve Yemen'de kontrol ettikleri diğer bölgelerde baskıcı bir yönetim uyguluyorlar. Halk arasında olası her türlü isyan belirtisini bastırarak binlerce kişiyi hapse attılar ve muhalif olarak gördükleri kişilerin geniş arazilerine el koydular.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Husilerin başkent Sana’yı ele geçirmesinin ardından ülkede çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği geniş çaplı hava saldırıları düzenledi. Suudi Arabistan’ın saldırıları büyük ölçüde bir çıkmaza dönüştü ve dünyanın en kötü insani krizlerinden birini doğurdu.

Savaş, aralarında savaşçıların ve sivillerin de bulunduğu 150.000'den fazla insanın ölümüne ve on binlercesinin de hayatını kaybetmesine yol açarak dünyanın en kötü insani felaketlerinden birine neden oldu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.