Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemileri hedef alan saldırılarının etkileri neler?

Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemileri hedef alan saldırılarının etkileri neler?

Husilerin fırlattığı füze ve insansız hava araçlarının neredeyse tamamı İsrail, ABD, Fransa ve Suudi hava savunma sistemleri tarafından engellendi.

İki ABD'li yetkili, Biden yönetiminin son zamanlarda Yemen'deki Husilere Kızıldeniz'deki gemilere ve İsrail'e yönelik saldırılarını durdurmaları konusunda çeşitli kanallar aracılığıyla mesajlar gönderdiğini söyledi.

İran destekli Husilerin saldırıları bölgede bir süredir gerginlik oluşturuyor ve bölgenin ana ticari nakliye rotalarından birinde seyreden gemiler için giderek artan bir tehdit oluşturuyor.

İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başlamasından bu yana Husilerin Yemen'den 1.600 kilometreden daha uzakta olan İsrail'e 70'ten fazla insansız hava aracı ve balistik füze fırlattığını söyledi.

Füze ve insansız hava araçlarının neredeyse tamamı İsrail, ABD, Fransa ve Suudi hava savunma sistemleri tarafından engellendi.

Son haftalarda Husiler saldırılarını arttırarak Kızıldeniz'deki Bab el Mendeb Boğazı civarında bulunan ve İsrailli şirketlere ait olduğunu ya da İsrail'e gittiğini iddia ettikleri ticari gemileri hedef almaya başladı.

Perşembe günü Husiler Çinli bir şirkete ait bir gemiye daha saldırı düzenledi.

Yetkililer, geçtiğimiz günlerde Körfez'i ziyaret eden ABD'nin Yemen özel temsilcisi Tim Lenderking'in Suudi Arabistan, Umman ve Katar'daki mevkidaşlarından Husilere uyarı mesajları iletmelerini istediğini söyledi.

Lenderking, ABD'nin Husilerin uluslararası sularda seyrüsefer özgürlüğünü tehdit eden saldırılarından büyük endişe duyduğunu vurguladı.

ABD'li yetkililer, bölgedeki birçok ülkenin son iki hafta içinde Husilere benzer mesajlar ilettiğini belirtti.
    
ABD'li yetkililer bu uyarıların şu ana kadar Husilerin saldırılarını azaltmasına vesile olmadığını belirtiyor.

Saldırıların etkisi ne boyutta?

Saldırıların bir sonucu olarak İsrail'in güneyindeki Eilat limanına ticari gemilerin gelişi neredeyse tamamen durdu.

Asya'dan İsrail'e giden gemiler artık Afrika'yı dolaşan bir rota izliyor ve bu da yolculuğu üç hafta daha uzun ve daha pahalı hale getiriyor.

Geçtiğimiz iki hafta içinde İsrail dışındaki diğer limanlara giden gemiler de hedef olmamak için Avrupa'ya ulaşmak için daha uzun bir rota kullanmaya başladı.

İki İsrailli ve ABD'li yetkiliye göre ABD'nin Cuma günü Husileri daha fazla saldırıdan caydırmak ve onlara karşı koymak için Kızıldeniz'de özel olarak oluşturulmuş çok uluslu bir görev gücünün faaliyete geçeceğini duyurması bekleniyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'un, ABD merkez komutanlığı deniz kuvvetlerine bağlı olarak faaliyet gösterecek olan görev gücüne ülkelerin donanma gemileriyle katkıda bulunması için çalıştıklarını söyledi.
    
Üst düzey bir İsrailli yetkili, görev gücünün Kızıldeniz'deki gemilere eşlik etmeyeceğini ancak bölgede daha fazla donanma gemisinin bulunmasının tehditlere yanıt vermeyi kolaylaştıracağını söyledi.

Perşembe günü El Meyadin televizyonuna konuşan Husi yetkililerinden Muhammed El Buheyti, Husilerin ABD'den ya da görev gücünün parçası olan diğer ülkelerden gelecek herhangi bir donanma gemisini meşru hedef olarak göreceğini söyledi ve Gazze'deki savaşın devam etmesi halinde Bab El Mendeb Boğazı’nı tüm gemilere kapatabilecekleri tehdidinde bulundu.

İsrail yönetimi Husilerin saldırılarından giderek daha fazla endişe duymaya başladı ve bazı yetkililer askeri olarak karşılık verilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail: Savaşın yayılmaması için müdahale etmeyeceğiz

Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail savaş kabinesinin Husiler ve İranlı destekçilerinin İsrail ordusunun dikkatini Gazze'deki savaştan uzaklaştırıp bölgede daha geniş çaplı bir çatışma yaratmaması için şimdilik askeri harekâta başvurmama kararı aldığını söyledi.
    
İsrailli yetkililer, İsrail yönetiminin çok uluslu deniz görev gücünün Kızıldeniz'de faaliyet göstermeye başladıktan sonra nasıl bir etki yaratacağını görmeyi ve şimdilik kendi başına herhangi bir eylemde bulunmamayı kabul ettiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Axios

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum