Irak hapishanelerinde IŞİD bahanesiyle işkence devam ediyor

Irak hapishanelerinde IŞİD bahanesiyle işkence devam ediyor

Irak'ta hükümet güçlerinin kontrolündeki hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin devam ettiği rapor ediliyor.

Irak'ta hükümet güçlerinin kontrolündeki hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin devam ettiği rapor ediliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayınladığı son rapora göre Bağdat hükümeti güçleri, ülkenin en büyük ikinci şehri olan Musul'da hapishanelerde bulunan kişilere işkence uyguluyor.

Bölgedeki en büyük hapishanelerden Faysaliye'de uygulanan işkence ve kötü muamelelere dair bilgiler bir süredir gündemdeydi. Örgüt, bölgede uygulanan işkencelerin devam ettiğini ve buna dair yeni bilgiler edinildiğini açıkladı. İnsan hakları kuruluşunun Ortadoğu yetkililerinden Lama Fakih, Bağdat hükümetinin sunulan raporları gözardı ettiğini belirtti. Fakih, hükümetin tutumunun bu işkencelerin gerçekleştiğini kabul etmek anlamına geldiğini vurguladı.

Raporlara göre Faysaliye'de tutulan mahkumlar, hapishanedeki insanların çıplak vaziyette plastik borularla şiddetli biçimde dövüldüğünü ve IŞİD mensubu olduğunu söylemeye zorlandığını belirtiyor.

Aynı zamanda hapishanelerde "waterboarding" isimli suda boğulma hissi veren işkencenin de mahkumlara uygulandığı ifade ediliyor.

Doğu Musul'da bulunan Faysaliye hapishanesinde tutulanların önemli bir kısmının herhangi bir suçunun bulunmadığı ve keyfi olarak hapishanede tutulduğu bildiriliyor.

Musul, 2017 yılının sonunda IŞİD'den ele geçirilmiş, şehre yönelik saldırılarda sayısı on binlerle ifade edilen sivil öldürülmüştü. İşkencelere dair raporlar, Musul'da savaşın sona ermesine rağmen insan hakları ihlallerinin hız kesmediğini gözler önüne seriyor.

*Haberde bulunan görsel, Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan, Musul'a yönelik Bağdat hükümeti saldırısı sürerken kayda alınan işkence anlarına aittir.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.