Irak ve Suriye'deki ABD üslerine saldırı

Irak ve Suriye'deki ABD üslerine saldırı

Irak ve Suriye'deki İran bağlantılı gruplar ABD üslerine saldırı düzenlemeye devam ediyor. Ancak saldırılarda şu ana dek ölen hiçbir asker olmadı.

ABD'li bir askeri yetkili, bir insansız hava aracı ve füzelerin Pazartesi günü Irak ve Suriye'de koalisyon güçlerinin bulunduğu iki askeri üssü hedef aldığını söyledi.

Her iki saldırıyı da Şii milis güçlerin çatı örgütü Haşdi Şabi'ye bağlı silahlı grupların bir parçası olan "Irak İslami Direnişi" üstlendi.

İran destekli bu gruplar ABD'nin Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılarda İsrail'e verdiği desteğe şiddetle karşı çıkıyorlar.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir askeri yetkili, Pazartesi günü Irak'ın batısında bir insansız hava aracının Ayn el Esed hava üssünü hedef aldığını, ancak saldırıda can kaybı ya da hasar meydana gelmediğini söyledi.

Yetkili, Suriye'nin kuzeydoğusunda ise Şeddadi bölgesindeki bir üsse "birkaç roket" atıldığını da sözlerine ekledi.

Washington, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından 10 gün sonra, 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'de en az 92 saldırı kaydetti.

Cuma günü erken saatlerde, Gazze savaşının başlamasından bu yana ilk kez Bağdat'ın ağır tahkimatlı Yeşil Bölgesi'ndeki Amerikan elçiliğine roket atışları yapıldı.

Aynı gün Suriye ve Irak'ta ABD askerlerini ve uluslararası koalisyonu hedef alan en az beş saldırı düzenlendi.

Cumartesi günü İran destekli Hizbullah Tugayları bir açıklama yayınlayarak saldırıların "yeni angajman kuralları" olduğunu ve son Amerikan askeri Irak'tan ayrılana kadar devam edeceğini söyledi.

"IŞİD'in yeniden güçlenmesini" önlemeye yönelik uluslararası girişimler kapsamında resmi rakamlara göre Irak'ta yaklaşık 2.500 Suriye'de ise yaklaşık 900 ABD askeri bulunuyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hizbullah Tugayları ve İran yanlısı bir başka grup olan Nuceba Hareketi'ni koalisyon personeline yönelik saldırıların çoğunun arkasında olmakla suçladı.

Cuma günü Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudani ile yaptığı görüşmenin ardından ABD tarafından yapılan açıklamada Austin'in "ABD'nin, ABD personeline karşı herhangi bir saldırı düzenleyenlere karşı meşru müdafaa hakkını saklı tuttuğunu" vurguladığı belirtildi.

Pentagon Irak'ta her iki gruba mensup savaşçıların yanı sıra Suriye'de de İran'la bağlantılı olduğu ifade edilen hedeflere karşı çeşitli saldırılar düzenledi.

Cuma günü bir açıklama yapan Sudani, elçiliklerin hedef alınmasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi ve Irak güvenlik güçlerine Amerikan elçiliğine roket atanları bulup adalete teslim etmeleri çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum