İran Cumhurbaşkanı Reisi: En ufak saldırıya şiddetli bir karşılık vereceğiz

İran Cumhurbaşkanı Reisi: En ufak saldırıya şiddetli bir karşılık vereceğiz

Dünya itidal çağrısında bulunurken, Cumhurbaşkanı Reisi 'en ufak bir saldırıya' 'güçlü ve şiddetli bir karşılık' verileceği sözünü verdi.

Orta Doğu'da geniş çaplı bir savaş tehdidine ilişkin endişeler sürerken İran Cumhurbaşkanı, İsrail'in "en küçük saldırısının" "büyük ve şiddetli" bir yanıt getireceğini yineledi.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin uyarısı Çarşamba günü İran'ın yıllık askeri geçit töreninde yaptığı konuşma sırasında geldi. Dünya, İran'ın hafta sonu İsrail'e gerçekleştirdiği saldırıya karşı olası bir misillemeye hazırlanıyor.

İsrail, her taraftan gelen geri çekilme çağrılarına rağmen karşılık verme sözü verdi ve İngiltere Dışişleri Bakanı Çarşamba günü İsrail'i ziyareti sırasında İsrail’in "harekete geçmeye" karar verdiğini söyledi.

Törende konuşan Reisi, İran'ın İsrail'e yönelik "Gerçek Vaat" olarak adlandırılan doğrudan saldırısını övdü ve son zamanlarda yaptığı "güçlü ve şiddetli yanıt" tehditlerini yineledi.

Filistinli grup Hamas'ın Ekim ayında İsrail'e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'nun Gazze'deki savaşı başlatmasından bu yana İran'ın Lübnan ve Yemen'deki müttefikleri İsrail'le düşük düzeyli çatışmalar yürütüyor.

Ancak 1 Nisan'da İsrail'in İran'ın Suriye'deki konsolosluğunu bombalaması İran'ın İsrail'e karşı ilk kez doğrudan saldırı düzenlemesine yol açtı.

Reisi, "Dünya halkları Aksa Tufanı operasyonundan sonra 'Gerçek Vaat'in Siyonist rejimin sahte hegemonyasını çökerttiğini gördü" dedi.

Bu saldırıyı "sınırlı" olarak nitelendiren Reisi, İran'ın daha büyük bir saldırı düzenlemek istemesi halinde "Siyonist rejimden geriye hiçbir şey kalmayacağını" iddia etti.

İranlı yetkililer İsrail tarafından yapılacak herhangi bir misillemeye anında karşılık verileceğini açıkladılar.

Resmi internet sitesinde yayınlanan bir açıklamaya göre Cumhurbaşkanı, "İşte o zaman Siyonist rejimin destekçileri gizli güçlerinin hiçbir şey yapamayacağını anlayacaklar" dedi.

Harekete geçme kararı

Raisi ayrıca İsrail'in müttefiklerine de yüklendi.

"Bu zalim ve cani rejimle ilişkilerini normalleştirmeye çalışan ülkeler bugün ulusları önünde utanç duyuyorlar" dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının topyekün bir savaşa dönüşme riski taşıdığı yönündeki korkular, İsrail'in İran'ın saldırısına vereceği yanıt beklenirken zirve yaptı.

İsrail'in Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki müttefikleri Japonya ve Avustralya itidal çağrısında bulunurken, Rusya ve Çin de İran'ı temkinli olmaya davet etti. Ancak İsrailli yetkililer bir yanıt verileceği sözünü verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Tel Aviv ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrail ile dayanışma göstermek doğru. Bundan sonra ne olması gerektiğine dair görüşlerimizi net bir şekilde ortaya koymak doğru ancak İsraillilerin harekete geçme kararı aldıkları da açık” dedi

"Bunu mümkün olduğunca az tırmandıracak şekilde ve sert olduğu kadar akıllıca bir şekilde yapmalarını umuyoruz" diye ekledi.

Kızıldeniz hazırlıkları

Tahran'ın İsrail'in tepkisine karşı yaptığı hazırlıkların bir parçası olarak İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada İran ticari gemilerine eşlik etmek üzere Kızıldeniz'de savaş gemilerinin konuşlandırılacağını söyledi.

Yarı resmi Tasnim haber ajansına göre Donanma Komutanı Şehram İrani, "Donanma, İran ticari gemilerine Kızıldeniz'de eşlik etme görevini yürütüyor ve Jamaran fırkateynimiz bu amaçla Aden Körfezi'nde bulunuyor" dedi.

İrani, Tahran'ın diğer ülkelerin gemilerine eşlik etmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Yemen'deki Husi grubunun saldırıları nedeniyle Kızıldeniz'de İsrail'e bağlı deniz taşımacılığında önemli aksamalar yaşanıyor.

İran destekli grup Kasım ayından bu yana Filistinlilerle dayanışma ve İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden savaşına karşı bir karşılık olduğunu söyledikleri Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere saldırıyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.