İran Kızıldeniz konusunda ABD'yi uyardı

İran Kızıldeniz konusunda ABD'yi uyardı

Kızıldeniz'e atıfta bulunan Aştiyani, "Kimse bizim hakim olduğumuz bir bölgede böyle bir hamle yapamaz" dedi.

İran devlet medyasının Perşembe günü bildirdiğine göre, İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, Kızıldeniz'deki gemileri korumak için kurulması önerilen ABD destekli çok uluslu görev gücünün "olağanüstü sorunlarla" karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Aştiyani'nin yorumları, ABD'nin geçen hafta Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarının ardından bir görev gücü kurmak için diğer ülkelerle görüşmeler yaptığını açıklamasının ardından geldi.

Perşembe günü yarı resmi İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) yaptığı açıklamada Aştiyani, "Eğer böyle mantıksız bir hamle yaparlarsa, olağanüstü sorunlarla karşı karşıya kalacaklar" dedi.

Kızıldeniz'e atıfta bulunan Aştiyani, "Kimse bizim hakim olduğumuz bir bölgede böyle bir hamle yapamaz" dedi.

Aştiyani, ABD destekli bir Kızıldeniz görev gücünün kurulmasına karşılık olarak İran'ın ne gibi önlemler almaya karar verdiğini belirtmedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada Washington'un "Kızıldeniz'de gemilerin güvenli geçişini sağlamak için bir deniz görev gücü" oluşturulması konusunda "diğer ülkelerle" görüşmeler yaptığını söylemiş ancak daha fazla ayrıntı vermemişti.

Yemen'de İran'la ittifak halinde olan Husiler, hayati önem taşıyan nakliye rotalarındaki gemilere saldırarak ve Yemen'in başkenti Sanaa'daki iktidar merkezlerinden en az 1.600 kilometre ötede İsrail'e insansız hava araçları ve füzeler ateşleyerek Filistin-İsrail çatışmasına dahil oldular.

Amerikan ve Fransız donanmaları, gemileri Husiler tarafından ele geçirilme ya da saldırıya uğrama riskine karşı korumak için Kızıldeniz'deki varlıklarını güçlendirdi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum