İran, Körfez ülkeleri dahil 33 ülkeye vizeyi kaldırdı

İran, Körfez ülkeleri dahil 33 ülkeye vizeyi kaldırdı

Karara göre, vatandaşları vize almak zorunda kalmadan İran'ı ziyaret edebilecek ülke ya da bölge sayısı 45'e yükselecek.

İran'ın yarı resmi Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA) Perşembe günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın son yakınlaşmaya kadar yıllarca soğuk ilişkiler içinde olduğu Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere 33 ülke için vize zorunluluğunu kaldırdığını bildirdi.

ISNA'nın haberine göre "Turizm Bakanlığı açık kapı politikasının İran'ın dünyanın farklı ülkeleriyle ilişki kurma kararlılığını göstereceğine inanıyor."

Karara göre, vatandaşları vize almak zorunda kalmadan İran'ı ziyaret edebilecek ülke ya da bölge sayısı 45'e yükselecek.

Bu adım, özellikle petrol üreticisi iki Körfez ülkesi arasında yıllarca süren gerginliğin ardından İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yumuşatılması yönünde atılan bir başka adım.

Riyad ve Tahran son on yılda Suriye, Irak ve Yemen'de savaşan tarafların yanında yer aldı. Batılı yetkililerin İran ve Arap vekil güçlerini suçladığı Suudi petrol altyapısına yönelik saldırılar, son yıllarda Ortadoğu'yu daha fazla çatışmaya itme tehdidi oluşturdu. Ancak İran bu saldırılara müdahil olduğu iddialarını reddetmiştir.

İran ve Suudi Arabistan 2016 yılında kesilen diplomatik ilişkilerini Mart ayında Çin'in arabuluculuğunda varılan bir anlaşmayla yeniden tesis etmeyi kabul etti.

Vize muafiyeti kararına Tahran'ın henüz tam ilişki kurmadığı Bahreyn'in yanı sıra Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar vatandaşları da dahil edildi.

ISNA, Lübnan, Tunus, Hindistan, çeşitli Orta Asya, Afrika ve Müslüman ülkeleri içeren ülkelerin tam listesini yayınladı.

Listede sadece Batı müttefiki bir Avrupa ülkesi, Avrupa Birliği ve NATO'nun küçük bir üyesi olan Hırvatistan yer aldı.

ISNA, "Ruslar bu vize muafiyetinden sadece ülkeyi gruplar halinde ziyaret ettikleri takdirde yararlanabilecekler" diye ekledi.

İran medyasının Çarşamba günü bildirdiğine göre, İranlı hacılar sekiz yıl sonra ilk kez 19 Aralık'tan itibaren Suudi Arabistan'a düzenli seyahat etmeye başlayacak.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum