İran'dan Gazze'yi işgale hazırlanan İsrail'e 'önleyici eylem' uyarısı

İran'dan Gazze'yi işgale hazırlanan İsrail'e 'önleyici eylem' uyarısı

Emir Abdullahiyan ayrıca "direniş gruplarının" İsrail'in "Gazze'de istediğini yapmasına" izin vermeyeceğini söyledi.

İsrail Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatına hazırlanırken İran "önümüzdeki süreçte" İsrail'e karşı olası bir "önleyici" saldırı konusunda uyarıda bulundu.

İran destekli Lübnan Hizbullahı ve İsrail günlerdir Lübnan-İsrail sınırında çatışıyor ve Hamas'ın geçen hafta İsrail içinde gerçekleştirdiği benzeri görülmemiş saldırının ardından tansiyon daha da yükselmiş durumda.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Pazartesi günü geç saatlerde devlet televizyonuna canlı yayında yaptığı açıklamalarda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile önceki gün yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak "Hizbullah için tüm olası seçenekler ve senaryolar mevcut. Doğal olarak direniş liderleri Siyonist rejimin Gazze'de herhangi bir eylemde bulunmasına izin vermeyecek ve Gazze konusunda kendini güvende hissettiğinde bölgedeki diğer direniş alanlarına yönelecektir" dedi ve ekledi:

"Bu nedenle önümüzdeki saatlerde her türlü önleyici tedbir düşünülebilir."

Emir Abdullahiyan ayrıca "direniş gruplarının" İsrail'in "Gazze'de istediğini yapmasına" izin vermeyeceğini söyledi.

"Eğer bugün Gazze'yi savunmazsak, yarın kendi ülkemizdeki çocuk hastanelerini fosfor bombalarına karşı korumak zorunda kalırız" diyen Abdullahiyan, insan hakları gruplarının İsrail'in Gazze'ye yönelik hava bombardımanında fosfor bombası kullandığı yönündeki iddialarına atıfta bulundu. İsrail ise görsel doğrulamalara rağmen bu iddiayı reddediyor.

Lübnan'ın güneyinden bildiren Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr, Abdullahiyan'ın ifadelerinin "şimdiye kadarki en güçlü çıkış" olarak görüldüğünü söyledi.

Abdullahiyan, "Hizbullah bir haftadan uzun bir süredir sınır boyunca İsrail ile çatışıyor. Ancak bu karşılıklı çatışmanın kapsamı büyük ölçüde sınır bölgeleri ve askeri hedeflerle sınırlıydı" dedi ve ekledi:

"İnsanlar şu anda ülkenin güneyiyle sınırlı olan bu çatışmanın başka yerlere de sıçrama ihtimalinden endişe duyuyor ve buna hazırlanıyor."

"Bölgesel bir tırmanma olabilir"

Pazar günü Al Jazeera'ye konuşan Abdullahiyan İsrail'i kara harekatı için Gazze'ye girmesi halinde bölgesel bir tırmanma yaşanabileceği konusunda uyarmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, "Gazze Şeridi'nde çocukları öldüren İsrail saldırılarını derhal durdurmayı amaçlayan önlemler almazsa, büyük olasılıkla birçok başka cephe açılacaktır. Bu seçenek göz ardı edilmiyor ve giderek daha olası hale geliyor." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail, 7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların saldırısı sonrası Hamas'a karşı savaş ilan etmiş ve operasyonların Hamas "ortadan kalkıncaya" kadar süreceğini belirtmişti.

Filistinli grupların İsrail'e yönelik saldırısında 1400 İsraillinin öldüğü açıklanmıştı.

İsrail ise saldırının ardından hiçbir sivi veya askeri hedef gözetmeksizin Gazze Şeridi'nin mahallelerini gelişigüzel bir şekilde bombalayarak yerle bir etti. İsrail'in bu saldırılarında çoğu kadın ve çocuk en az 2.750 Filistinli hayatını kaybetti.

İran bu süreçte Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını tebrik etti ancak saldırıların bir parçası olduğu iddialarını reddetti.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın Pazartesi günkü açıklamaları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara harekatına hazırlandığı bir döneme denk geldi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.