İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 182 BM çalışanını öldürdü

İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 182 BM çalışanını öldürdü

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 182 Birleşmiş Milletler çalışanının öldürüldüğü ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze'deki İsrail saldırılarından en çok etkilenen kurumlar arasında yer alıyor.

İsrail'in hedefe oturttuğu UNRWA, 7 Ekim'den bu yana en az 182 çalışanını İsrail saldırılarına kurban verdi.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini bugün kurumun kayıplarına ilişkin açıklamada bulundu.

Lazzarini şu ifadeleri kullandı:

"Savaşın başlangıcından bu yana 182 personelimiz öldürüldü, 160'tan fazla tesisimiz hasar gördü ya da tamamen yıkıldı. Bu binaların çoğu yerinden edilmiş insanları barındırıyordu. 400'den fazla insan bu binalarda öldürüldü."

UNRWA neden kuruldu?

UNRWA, 8 Aralık 1949 tarihinde BM Genel Kurulu tarafından on binlerce Filistinli mülteciye gıda, sağlık ve eğitim gibi temel destek sağlamak amacıyla kuruldu. Filistinlilerin Nekbe olarak andıkları 1948'deki İsrail'in kuruluşuna kadar 700 binden fazla Filistinli zorla yerinden edildi.

UNRWA'nın faaliyetleri Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria, Gazze Şeridi, Suriye, Lübnan ve Ürdün'e yayılmış durumda.

UNRWA ne yapıyor?

UNRWA, Filistin içinde ve dışında yaşayan yaklaşık altı milyon Filistinli mülteciyi destekliyor. Okullar, temel sağlık merkezleri ve diğer sosyal hizmetler gibi doğrudan hizmetler sağlayan bir yarı-devlet çalışıyor. Ayrıca Filistinlilere kredi de sağlıyor.

Ancak, kanun ve düzenin korunması ve güvenlik UNRWA'nın görev alanına girmediği için mülteci kamplarını kurum yönetmiyor.

UNRWA, yine 1949 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHCR) ayrı olarak faaliyet gösteriyor. UNHCR mültecilere geçici koruma ve yardım sağlarken, UNRWA'nın faaliyet alanındaki Filistinli mülteciler üzerinde bir yetkisi yok.

Filistinlilere insani yardım sağlamasına rağmen UNRWA'nın Filistinli mültecileri yeniden evlerine döndürme yetkisi yok ve İsrail buna karşı çıkıyor.

2021 yılında yaklaşık 545 bin çocuk UNRWA okullarına kaydoldu. Sosyal Güvenlik Ağı Programı (SSNP) yardımı 398 bin 044 kişiye ulaştı ve 1.7 milyon kişi insani yardım aldı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum