İsrail askerleri Gazze'de rehin aldıkları Filistinlileri tünellerde 'canlı bomba' olarak kullanıyor

İsrail askerleri Gazze'de rehin aldıkları Filistinlileri tünellerde 'canlı bomba' olarak kullanıyor

İsrail'in Gazze'de rehin olarak tuttuğu Filistinli sivilleri tünellerde canlı bomba olarak kullanmaya çalıştığı bildirildi.

Abeer Ayyoub | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

Gazze Şeridi'nde İsrail güçleri tarafından gözaltına alınan Filistinli bir sivil, İsrail güçlerince bağlandığını, üzerine patlayıcı yerleştirildiğini ve Hamas tarafından kullanıldığından şüphelenilen bir tünele girmeye zorlandığını söyledi.

Middle East Eye'a konuşan 30 yaşındaki Hakim isimli Filistinli, İsrail askerlerinin yer altında Hamas savaşçılarını ararken kendisini canlı kalkan olarak kullandığını dile getirdi.

Kimliğinin sadece ilk ismiyle açıklanmasını isteyen ve iki gün önce serbest bırakılan Filistinli, fotoğraf ve videolarda İsrail askerleri tarafından bağlanmış ve iç çamaşırlarına kadar soyulmuş olarak görülen onlarca kişiden biri olduğunu belirtti.

Anlattığına göre bir asker onu Hamas'a ait bir tünele götürmeden önce "kendisini Allah'a göndermek istediğini" söylemiş.

Hakim MEE'ye yaptığı açıklamada, "Bana patlayıcı dolu bir kemer taktı, belime bir ip, başıma bir GoPro kamera yerleştirdi" dedi.

Filistinliye göre, daha sonra tünele itildi ve içeride savaşçı olup olmadığını görmek için tüneli keşfetmesi emredildi:

"Başımdaki kamera içeride herhangi bir savaşçı olduğunu gösterirse beni kullanarak tüneli patlatmaya hazırdılar. O anda öldürüleceğimden yüzde 100 emindim ama içeride hiçbir şey bulamayınca beni tünelden çıkardılar."

Hakim'e göre 15 yaşındaki bir çocuk da aynı muameleye maruz kalmış. Hakim, kendisiyle birlikte gözaltına alınan çocuğun hayatta kaldığını ve üç gün sonra serbest bırakıldığını ifade etti.

Hamas'ın Gazze Şeridi boyunca geniş bir tünel ağına sahip olduğuna inanılıyor ve İsrail binlerce Hamas savaşçısının burada saklandığını ve faaliyet gösterdiğini düşünüyor.

(...)

Hakim serbest bırakılmış olsa da, kardeşi ve diğer akrabaları İsrail'in esaretinde kalmaya devam ediyor.

Hakim "Günlerce yiyeceksiz bırakıldık. Bize sadece bazen içmemiz için su verdiler ve akla gelebilecek en kötü sözlerle hakarete uğradık." şeklinde konuşuyor.

İsrail bir hafta önce onlarca yarı çıplak Filistinli esirin görüntülerini yayınlamış ve bunların teslim olan Hamas savaşçıları olduğunu iddia etmişti.

Ancak görgü tanıkları, serbest bırakılan Filistinliler ve gözaltına alınanların yakınları Middle East Eye'a bu kişilerin sivil olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin resimleri "son derece rahatsız edici" bulduğunu belirtti.

Miller, "Hem görüntülerin niteliği hem de tabii ki ilk etapta neden kamuya açık oldukları hakkında daha fazla bilgi arıyoruz" diye ekledi.

Salı günü Hamas, görüntülerin Kassam Tugayları'nın esir alınmış üyelerine ait olduğunu yalanladı.

Hakim ne kendisinin ne de ele geçirilen akrabalarının Gazze'deki silahlı gruplardan herhangi biriyle ilgisi olmadığını belirtti.

Soğukta bir okul bahçesinde tutulduklarını söyleyen Hakim "Hamas ve Filistin direnişi hakkında sorgulandık. Kadınları ve çocukları serbest bırakıp erkekleri tuttular." dedi.

Öte yandan Filistin'in önde gelen insan hakları gruplarından Filistin İnsan Hakları Merkezi, Al Mezan ve Al-Haq Salı günü Gazze'de aralarında onlarca kadın ve kız çocuğunun da bulunduğu yüzlerce Filistinlinin zorla kaybedilmesine son verilmesini talep etti.

Açıklamada "Ekiplerimiz tarafından elde edilen bilgi ve tanıklıklara göre, İsrail makamları birkaç gündür özellikle Gazze'nin kuzeyinde toplu tutuklama operasyonları düzenliyor ve Filistinlileri evlerinden ya da UNRWA okullarından gözaltına alıyor" denildi.

Yurt dışında yaşayan bir Filistinli olan Muhammed Lubbad MEE'ye yaptığı açıklamada gözaltına alınanların fotoğraflarından akrabalarını teşhis edebildiğini söyledi. Lubbad "Yalan söylüyorlar. Fotoğraflarda görülen akrabalarımdan hiçbiri herhangi bir askeri faaliyette bulunmadı" ifadelerini kullandı.


Bu değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.