İsrail-Endonezya normalleşmesi yeniden gündemde

İsrail-Endonezya normalleşmesi yeniden gündemde

İsrail'in Endonezya'da normalleşmeye taraftar olan kesimlerle gizli müzakereler yürüttüğü bildirildi.

İsrail, ilişkileri normalleştirdiği ülkeler arasında Endonezya'yı da katma hedefinde.

Ynet'in haberine göre, İsrail taraflar arasında normalleşme sağlanması amacıyla Endonezyalı yetkililerle gizli görüşmeler gerçekleştiriyor.

Haberde ayrıca ABD'nin de perde arkasından Endonezya'nın İsrail'le ilişkilerini normalleştirmesi için çaba sarf ettiği dile getirildi.

İsrail henüz Endonezya ile resmi olarak diplomatik ilişkilere sahip değil. Ancak buna rağmen iki ülkenin ticaret, turizm ve güvenlik alanlarında iş birliği yaptığı ifade ediliyor.

Endonezya seçimlerinin ardından normalleşme ihtimali

Endonezya'da 2024 yılında yapılacak genel seçimlerin Cakarta yönetiminin İsrail ile resmi ilişkiler kurmasında etkili olabileceği ifade ediliyor. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun 9 yıllık devlet başkanlığı döneminde İsrail karşıtı bir profil çizdiği biliniyor. Gelecek yıl görev süresi dolan Widodo yasalara göre yeniden devlet başkanlığına aday olamıyor.

Devlet başkanlığı değişimi sonrasında Endonezya'nın İsrail ile ilişkileri normalleştirme ihtimali bulunduğu düşünülüyor.

İsrailli yetkililer ise Endonezya'nın İsrail'le normalleşip normalleşmeyeceği konusunda ihtilaf içinde.

Bazı İsrailli yetkililer Endonezya'nın bir açılım yapması konusunda umutluyken bazıları ise Endonezyalı yetkililerin böylesi bir adım atmaya hazır olduğundan şüpheli. Bu sebeple İsrailli yetkililer, Endonezya'nın tek başına hareket etmek yerine önce Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşmesini bekleme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.