İsrail Filistinli grupları 'birbirine kırdırma' arayışında

İsrail Filistinli grupları 'birbirine kırdırma' arayışında

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Cenin'e yönelik askeri baskınları durdurarak kentte Filistinli silahlı gruplara karşı güvenlikten Abbas rejiminin sorumlu olmasını planladığı bildirildi.

(Fotoğraf: İsrail ordusu)

İsrail ve Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin'e yönelik baskınların durdurulması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

İsrail merkezli Kanal 14'ün haberine göre, Filistin yönetimi lideri Abbas'ın Cenin ziyareti sonrası İsrail'de ordu ve istihbarat teşkilatlarına "Cenin'deki askeri hareketliliğin durdurulması" talimatı gönderildi.

Buna göre, İsrail, yakın gelecekte Cenin'e yönelik baskınlarını durduracak ve yalnızca "tehlikeli durumlar" ortaya çıktığı zaman kente saldırılar gerçekleştirecek.

Anlaşmayla birlikte İsrail'e karşı Filistinli silahlı grupların kalesi olarak bilinen Cenin'de Filistin yönetiminin güvenliği devralacağı belirtiliyor.

Bu durumun, İsrail'e karşı silahlı faaliyetler sürdüren Filistinli gruplar ile Abbas rejimini karşı karşıya getireceği düşünülürken İsrail'in bölgedeki Filistinlileri "birbirine kırdırma" arayışında olduğu ifade ediliyor.

"İsrailli komutanlar Cenin'de askeri operasyonların askıya alınmasına karşı"

Habere göre İsrail ordusu içinde bazı yetkili isimler, baskınların durdurulması yönündeki talimatlara itiraz ederek Filistin yönetimine bağlı güçlerin kapasitesi konusunda bazı çekincelere sahip olduklarını söyledi.

Diğer taraftan İsrailli üst düzey bir politikacının, Filistin yönetimine bir şans verilmesi gerektiğini savunarak, "Eğer başarılı olurlarsa herkes bundan faydalanacaktır." şeklinde konuştuğu kaydedildi.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi ise bölgede kontrol sağlanamazsa Hamas'ın gücünün artacağını, bu sebeple Abbas rejiminin bölgeyi kontrol etmesine izin verilmesinin tercih edilebilecek bir seçenek olduğunu belirtti.

Son yıllarda Cenin başta olmak üzere Batı Şeria'daki baskınlarını artıran İsrail'in, askeri operasyon seçeneğinden gerçekten vazgeçip vazgeçmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.