"İsrail Gazze'de yaptığı şey soykırım"

"İsrail Gazze'de yaptığı şey soykırım"

BM uzmanları tarafından kaleme alınan bir raporda, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının boyutunun, Filistinlileri bir grup olarak yok etme niyetini ortaya koyduğu belirtildi.

Pazartesi günü bir BM insan hakları uzmanı, İsrail'in Gazze'deki savaşında "etnik temizliği" de çağrıştıran çeşitli "soykırım" eylemleri gerçekleştirmiş olabileceğini belirtti.

BM'nin Filistin topraklarındaki hak durumuyla ilgili özel raportörü Francesca Albanese, İsrail'in BM Soykırım Sözleşmesi kapsamında listelenen beş eylemden üçünü ihlal ettiğine dair açık göstergeler olduğunu söyledi.

Albanese, "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının ezici doğası, ölçeği ve empoze ettiği yıkıcı yaşam koşulları, Filistinlileri bir grup olarak fiziksel olarak yok etme niyetini ortaya koyuyor." dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan bağımsız bir uzman olan Albanese, "Gazze'de Filistinlilere karşı soykırım eylemlerinin işlendiğini gösteren eşiğe ulaşıldığına inanmak için makul gerekçeler bulduğunu" vurguladı.

"Bir Soykırımın Anatomisi" başlıklı raporda bu eylemler şöyle sıralandı:

"Grubun üyelerini (Filistinlileri) öldürmek, grubun üyelerine ciddi bedensel ya da zihinsel zarar vermek ve grubun fiziksel olarak tamamen ya da kısmen yok olmasına yol açacak yaşam koşullarını kasıtlı olarak uygulamak."

Albanese'nin Salı günü İnsan Hakları Konseyi'ne sunacağı raporda, "İsrail'in soykırım eylemlerinin, soykırım niyetine dair açıklamaların ardından geldiği" kaydedildi.

Raporda, bazı üst düzey İsrailli yetkililerin Filistinlileri zorla yerlerinden etme ve yerlerine İsrailli yerleşimcileri yerleştirme niyetini dile getiren açıklamalarının, "tahliye emirlerinin ve güvenli bölgelerin etnik temizlik için soykırım araçları olarak kullanıldığını gösterdiği" vurgulandı.

Rapor ayrıca İsrail'in "tüm Filistinlilere terörist ya da teröre destek veren muamelesi yaptığını, böylece her şeyi ve herkesi bir hedefe dönüştürdüğünü" ortaya koydu.

Raporda ayrıca İsrail'in Filistinlilere yönelik kötü muamelesinin 7 Ekim'de başlamadığı da dile getirildi.

İsrail'in Cenevre'deki diplomatik misyonu ise ülkenin "raporu tamamen reddettiğini" ifade ederek savaşın Filistin halkına karşı olmadığını ileri sürdü.

7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında resmi rakamlara göre 32 bini aşkın sivil hayatını kaybetmiş durumda.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.