İsrail Gazze'deki Hamas liderlerini sürgüne göndermeyi değerlendiriyor

İsrail Gazze'deki Hamas liderlerini sürgüne göndermeyi değerlendiriyor

İsrail'in ateşkes anlaşması karşılığında Gazze Şeridi'ndeki Hamas liderlerini bölgeden sürgüne göndermeyi planladığı bildirildi.

İsrail medyası, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması karşılığında bölgedeki Hamas liderlerinin sürgüne gönderilmesi planının değerlendirildiğini belirtti.

Buna göre İsrail Gazze'de kalıcı bir ateşkesi kabul edecek. Buna karşılık olarak bölgede kalan üst düzey Hamas liderleri sürgün edilecek ve İsrail bu isimlere suikast düzenlememeyi taahhüt edecek.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan, İsrail yönetiminin söz konusu planı değerlendirmekte olduğunu ifade etti.

İsrailli bir bakan da geçtiğimiz günlerde benzer bir plan ortaya atmıştı.

Kan'ın haberine göre İsrail söz konusu planı kabul edebilir. Ancak Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılmasını ve tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını istiyor.

İsrailli üst düzey bir yetkili Kan'a yaptığı açıklamada "sürgündeki üst düzey Hamas yetkililerine zarar vermeme taahhüdünü de içeren bir teklifin değerlendirildiğini" öne sürdü.

Öte yandan New York Times'a konuşan iki diplomat da bu yöndeki planların varlığını teyit etti. Buna göre İsrailli yetkililer, Hamas'ın Gazze yönetimini terk edip sürgüne gitmesi halinde kalıcı bir ateşkesi düşünebileceklerini belirtiyor.

Ancak Hamas'ın söz konusu plana olumsuz yaklaştığı vurgulanıyor.

Ateşkes müzakereleri

Halihazırda Gazze'de ateşkes sağlanması için müzakereler devam ediyor.

İsrail heyeti rehine müzakereleri için Katar'da bulunuyor. Heyet 23 Mart akşamı itibarıyla İsrail'in şartlarını diğer taraflara iletti ve kısa bir süre içerisinde İsrail'e dönmeye hazırlanıyor.

Diplomatik kaynaklara göre İsrail heyeti, her bir İsrailli rehineye karşılık takas edilecek Filistinli mahkum sayısı konusunda ABD'nin ileri sürdüğü bir uzlaşıyı kabul etti. Ancak bu uzlaşı teklifine dair bir rakam paylaşılmadı.

ABD teklifine ilişkin Hamas'ın yanıtının beklendiği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.