İsrail: Gerekirse hastaneleri de vururuz

İsrail: Gerekirse hastaneleri de vururuz

İsrail ordu sözcüsü, gerekirse hastaneleri de vurabileceklerini söyledi.

İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında ölen Filistinlilerin sayısı 11 bini geçerken bugünkü saldırılarda hastaneler ve bir okul hedef alındı. Saldırılarda en az 50 kişi hayatını kaybetti.

Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'nın avlusunun hedef alındığı saldırıda Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre 13 kişi hayatını kaybetti. Bakanlık açıklamasında, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi çevresinde "gazeteciler ve yerinden edilmişler için" kurulan iki çadırı doğrudan hedef aldığı bildirildi. Saldırı sırasında hastanede tedavi gören yaralıların yanı sıra yerlerinden edilmiş ve hastaneye sığınmış binlerce sivilin bulunduğu kaydedildi.

Şifa Hastanesi direktörü Muhammed Ebu Selmiye "İsrail Gazze kentindeki hastanelere savaş açmış durumda" diyerek Gazze kentindeki El Burak okuluna düzenlenen saldırıda da 50 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Okulda yerinden edilmiş Filistinli sivillerin barındığı ve çok sayıda çocuğun bulunduğu belirtiliyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre Gazze Şeridi'ndeki Rantisi İhtisas Çocuk Hastanesi'nin "doğrudan" hedef alınması sonucu hastanenin bodrum katında ve bazı tesislerinde büyük yangınlar çıktı. Açıklamada, ölen ya da yaralananlara ilişkin bilgi verilmedi.

Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi de çevresinde meydana gelen patlamalar nedeniyle hasar gördü. Filistin haber ajansı WAFA, hastanede yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin bulunduğunu belirterek hastanenin çevresine düzenlenen şiddetli saldırılarda bir sağlık görevlisinin yaralandığını, Kızılay'a ait iki ambulansın da hizmet dışı kaldığını bildirdi.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yer alan El-Avde Hastanesi çevresini bombaladığı belirtildi. Kudüs hastanesi çevresinde de yoğun çatışmalar yaşandığı, çatışmalarda bir kişinin öldüğünü ve 28 kişinin yaralandığını bildirildi.

"Hastaneyi de vururuz"

İsrail, Gazze'nin kuzeyinde hedef alınan hastaneleri Hamas'ın üs olarak kullandığını ve hastanelere sığınan sivillerle hasta ve doktorları canlı kalkan olarak kullandığını savunuyor. Hamas ise bu iddiayı reddediyor. İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy'nin Hamas'ın ana karargahının Şifa Hastanesinin altında bulunduğunu açıklaması sonrasında hastanenin koruma statüsünü kaybedeceği ve İsrail tarafından "meşru hedef" olarak görüleceği endişesi artmıştı.

Hastaneler ve okula yönelik yoğun tepkilerin ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Hamas teröristlerinin hastanelerden ateş açtığını görürsek yapmamız gerekeni yaparız. Hamas teröristlerini gördüğümüz yerde öldürürüz" ifadesi kullanıldı. İsrail ordu sözcüsü Richard Hecht, Hamas'ın Şifa Hastanesi içinde faaliyet gösterdiğini savundu.

Kaynak: DW Türkçe

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum