İsrail kabinesinde Ortodoks Yahudilerin yol açtığı çatlak büyüyor

İsrail kabinesinde Ortodoks Yahudilerin yol açtığı çatlak büyüyor

İsrail'de Ultra Ortodoks Yahudilerin askerlik yapmamasına ilişkin teklifler sebebiyle hükümet koalisyonu içerisinde kriz yaşandığı ifade ediliyor.

İsrail'deki savaş kabinesinde, Ultra Ortodoks Yahudilerin askerlikten muaf tutulmasına ilişkin düzenleme sebebiyle kriz yaşanıyor.

İsrail savaş kabinesinin üç üyesinden ikisi, hükümetin Ultra Ortodoks Yahudilerin askerlikten muaf tutulmasına dair önerilerine karşı olduklarını açıkladı.

Bu durum kabinenin dağılması ihtimalini gündeme getirdi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Ultra Ortodoks Yahudileri askerlikten muaf tutan düzenlemenin kabul edilmemesi halinde kabinenin dağılabileceği uyarısında bulunduğu ifade edildi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, konuya ilişkin bir düzenleme yapılması için hükümete Mart ayı sonuna kadar süre vermişti.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı açıklamada söz konusu düzenlemeyi onaylamayacağını açıkladı.

Netanyahu sonrasında en önemli başbakan adayı olarak görülen Gantz da planların yasalaşması halinde hükümetten ayrılacağını söyledi. Gantz "Halk buna tahammül edemez, Knesset buna oy veremez, ben ve arkadaşlarım da böyle bir yasa Knesset'ten geçer ve kanunlaşırsa olağanüstü hal hükümetinde kalamayız." ifadelerini kullandı.

İsrail medyasına göre hükümet, Yüksek Mahkeme'nin söz konusu yasa için verdiği süreyi bu hafta yeniden ertelemeye çalışacak.

Süre ertelenirse daha fazla kabul görebilecek bir düzenleme üzerinde çalışılacak.

Ancak erteleme talebinin kabul görmemesi halinde İsrail kabinesinin dağılmasına yol açabilecek bir krizin yaşanacağı tahmin ediliyor.

Ultra Ortodoks Yahudiler ve askerlik

Ultra Ortodoks Yahudiler mevcut Netanyahu hükümetinde önemli bir ağırlığa sahip. Ancak özellikle Gazze'deki savaşla beraber, hükümetin Ultra Ortodoks Yahudilerin askerlik hizmetinden muaf tutulması uygulamasına son vermesi için baskılar artıyor.

İsrail ordusunun son raporlarına göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 66 bin Ultra Ortodoks Yahudi genç askerlik hizmetinden muaf tutuldu. Bunlardan yalnızca 540'ı Gazze'deki savaşın başlamasının ardından gönüllü olarak orduya katıldı. İsrail'in orduda yaşadığı nüfus eksikliği problemi göz önüne alındığında söz konusu rakamların oldukça önemli olduğu dikkat çekiyor.

Muafiyete izin veren bir yasanın süresi Haziran 2023'te doldu ve bunu uzatan geçici bir düzenlemenin süresi Mart sonunda dolacak. Bu tarihten sonra ordunun Ultra Ortodoks erkekleri askerlikten muaf tutma yetkisi olmayacak.

Mevcut hükümet muafiyeti uzatan yeni bir yasa çıkarmaya çalışırken, Gazze'deki savaş ve bunun askerlik yapan nüfus üzerinde yol açtığı büyük baskı göz önüne alındığında konu giderek daha tartışmalı hale geldi.

İsrail Demokrasi Enstitüsü'ne göre, 2022 yılında Ultra Ortodoks nüfusu 1 milyon 280 bin civarındaydı ve İsrail'in toplam nüfusunun yaklaşık %13,3'ünü oluşturuyordu. İsrail Ulusal Ekonomi Konseyi'nin tahminlerine göre 2050 yılına kadar İsrail nüfusunun yaklaşık dörtte biri Ultra Ortodokslardan oluşacak.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.