İsrail ordusu geride yıkım ve ölüm bırakarak Şifa Hastanesi'nden çekildi

Al Jazeera'ye konuşan tıbbi kaynaklar, kompleksin içinde ve çevre sokaklarda yüzlerce ceset bulunduğunu ifade ediyor.

İsrail, iki hafta süren operasyonun ardından arkasında yıkım görüntüleri bırakarak Gazze'deki Şifa Hastanesi'nden çekildi.

Pazartesi günü ani geri çekilmeyi doğrulayan İsrail ordusu, "hastane bölgesindeki operasyonel faaliyetlerini tamamladıklarını ve çok sayıda Hamas savaşçısını öldürüp yakaladıklarını” ileri sürdü. Görgü tanıkları, çok sayıda yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı sağlık kompleksinde ölüm ve yıkım manzaraları olduğunu bildirirken hiçbir bağımsız kaynak hastanede Hamas savaçlılarının öldürüldüğünü doğrulamadı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada "Birlikler Şifa Hastanesi bölgesindeki hassas operasyonel faaliyetlerini tamamladı ve bölgeden çıktı" denildi.

İsrail ordusu 18 Mart'ta Gazze'nin kuzeyindeki en büyük hastaneye baskın düzenlemişti. Saldırının hedefinin "hastaneyi üs olarak kullanan Hamas savaşçıları" olduğu iddia edilmişti.

İsrail güçleri Ekim ayında başlayan savaş boyunca Gazze'deki birçok hastaneyi kuşatırken benzer iddialarda bulundu. Hamas ise Şifa Hastanesi ya da diğer sağlık tesislerinden faaliyet gösterdikleri yönündeki iddiaları reddediyor.

Kasım ayında bir kez daha kuşatılan Şifa Hastanesi şu anda büyük ölçüde harabeye dönmüş durumda.

Al Jazeera muhabiri İsmail el Gul, "Burada hayat yok. Kompleks harabe halinde ve yeniden ayağa kaldırılması mümkün değil” diyor.

"Tüm bölümlerdeki binalar yanmış ve kompleksteki binalar içeriden hasar görmüş" diye devam ediyor El Gul.

"Görebildiğimiz kadarıyla işgal güçleri sağlık tesisini kasıtlı olarak hedef almış ve Gazze Şehri'ndeki en büyük sağlık kompleksini yok etmiş."

İsrail ordusu bu baskını Gazze'de yaklaşık altı aydır devam eden savaşın "en başarılı operasyonlarından biri" olarak tanımladı.

Aralarında üst düzey yetkililerin de bulunduğu çok sayıda Hamas savaşçısının öldürüldüğü iddia edildi. Bir sözcü "militan" olduğundan şüphelenilen yaklaşık 900 kişinin tutuklandığını, silahlara, değerli istihbarata ve farklı para birimlerinde 3 milyon dolardan fazla paraya el konulduğunu ileri sürdü.

Ordu ayrıca hastaneye yapılan baskının "sivillere, hastalara ve sağlık ekiplerine zarar verilmeden" gerçekleştirildiği konusunda ısrar etti.

Al Jazeera'ye konuşan tıbbi kaynaklar, kompleksin içinde ve çevre sokaklarda yüzlerce ceset bulunduğunu ifade ediyor.

İnternette dolaşan video görüntülerinde ağır hasar görmüş ve yanmış binalar, buldozerlerle eşilmiş toprak yığınları ve karanlık koridorlarda sedyeler üzerinde yatan hastalar görülüyor.

Pazar günü Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in kuşatmaya başlamasından bu yana Şifa Hastanesi’nde 21 hastanın öldüğünü söyledi.

200’den fazla kişinin de hastanede İsrail güçlerince infaz edildiği aktarılıyor.

Kasım ayındaki bir önceki İsrail baskını sırasında İsrail ordusu, Hamas'ın Şifa Hastanesi içinde ve altında ayrıntılı bir komuta ve kontrol merkezi bulundurduğunu iddia etmiş ve birkaç video göstermişti. Hamas İsrail'in iddialarını "yalan ve ucuz propaganda" olarak nitelendirerek reddetti.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği katliamlarda ölen Filistinlilerin sayısı, yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 32.000’i aştı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.