İsrail ordusu Gazze'de 'askeri olmayan hedefleri' bombalamak için kuralları gevşetti

İsrail ordusu Gazze'de 'askeri olmayan hedefleri' bombalamak için kuralları gevşetti

İsrail ordusunun yetkisi olmayan bir Hamas mensubunun hedef alınması için dahi çok sayıda sivilin ölümüne onay verdiği ifade ediliyor.

Yeni bir rapora göre, İsrail ordusu içinde "askeri olmayan" hedeflere saldırı konusundaki kuralların gevşetilmesi, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde yaşanan kitlesel ölü sayısına katkıda bulunmuş olabilir.

İsrailli yayın organları 972+ Mag ve Local Call tarafından ortaklaşa yürütülen ve çok sayıda mevcut ve eski istihbarat yetkilisiyle yapılan görüşmeleri de içeren bir araştırmaya göre, sivil hedeflerin sınırlandırılmasına ilişkin daha düşük beklentiler, bir kişinin " kitlesel suikast fabrikası" olarak nitelendirdiği daha geniş bir hedef yelpazesi oluşturmak için yapay zeka kullanımı ile birleştirildi.

Kaynaklar en az bir saldırıda İsrail ordu istihbaratının Hamas'ın bir askeri komutanına yönelik suikast girişimi kapsamında yüzlerce Filistinlinin ölümüne onay verdiğini söyledi.

Önceki Gazze saldırılarıyla kıyaslandığında, "askeri olmayan hedeflerde" büyük bir genişleme olduğu, özel konutlar, altyapı ve yüksek blokların hepsinin "askeri hedef" olarak tanımlandığı görülüyor.

Bir kaynak yayın organlarına şunları söyledi: "Önceki operasyonlarda üst düzey bir yetkiliye yönelik bir saldırının parçası olarak ikincil hasar olarak -izin verilen- düzinelerce sivil ölümden, ikincil hasar olarak yüzlerce sivil ölüme ulaşıldı."

Bir saldırıda muhtemel sivil hedeflerin sayısı her bombalamadan önce İsrail askeri istihbaratı tarafından bilinmekte.

Eskisinden çok daha hızlı bir şekilde hedef üretebilen bir yapay zeka sistemi olan Hasbora'nın kullanımı da çok yüksek sivil ölüm sayısına önemli ölçüde katkıda bulundu.

Kaynaklar, yapay zekanın ordunun sadece kıdemsiz bir Hamas mensubunu hedef almak için bile evlere büyük çaplı saldırılar düzenlemesine olanak sağladığını söyledi.

Bir başka kaynak 972+ Mag ve Local Call'a "Hiçbir şey tesadüfen olmaz" dedi.

Kaynak konuyla ilgili oalrak, "Gazze'de bir evde üç yaşında bir kız çocuğu öldürülüyorsa, bunun nedeni ordudan birilerinin kız çocuğunun öldürülmesinin çok da önemli olmadığına, başka bir hedefi vurmak için bunun ödenmeye değer bir bedel olduğuna karar vermiş olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum