İsrail ordusunun Gazze'de 'yanlışlıkla' öldürdüğü 3 Yahudi rehineyle ilgili bilinenler neler?

İsrail ordusunun Gazze'de 'yanlışlıkla' öldürdüğü 3 Yahudi rehineyle ilgili bilinenler neler?

İsrail ordusu Gazze'de angajman kurallarını ihlal ettiği son olayda İsrail vatandaşı 3 rehineyi öldürdü.

Bir askeri yetkili, Gazze'de İsrail güçleri tarafından yanlışlıkla öldürülen üç İsrailli rehinenin üstsüz olduğunu ve olayla ilgili ilk soruşturmaya göre içlerinden birinin elinde beyaz bayrak taşıdığını söyledi.

İsrailli yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada, olayın "Hamas savaşçılarının sivil kıyafetlerle faaliyet gösterdiği ve aldatma taktikleri kullandığı" yoğun çatışma bölgesinde meydana geldiğini söyledi.

Yetkili, bir askerin rehineleri Şucaiye bölgesinde İsrail güçlerinden birkaç metre uzağa giderken gördüğünü de sözlerine ekledi.

Yetkili, "Hepsi gömleksiz ve ellerinde üzerinde beyaz bir bez olan bir sopa var. Asker kendini tehdit altında hissediyor ve ateş açıyor. Asker onların terörist olduğunu söylüyor ve ateş açıyor ve ikisi oracıkta öldürülüyor" dedi.

Üçüncü esir yaralandı ve yakındaki bir binaya çekilerek İbranice yardım çağırdı.

Yetkili, "Tabur komutanı derhal ateşkes emri veriyor, ancak üçüncü kişiye doğru bir ateş daha açılıyor ve o da ölüyor" dedi.

Aynı yetkili, "Bu bizim angajman kurallarımıza aykırı" diye konuştu.

Yas ve öfke

Ordu Cuma günü üç kişinin Hamas tarafından Kibbutz Kfar Aza'dan kaçırılan 28 yaşındaki Yotam Haim ve 26 yaşındaki Alon Shamriz ile yakınlardaki Kibbutz Nir Am'dan kaçırılan 25 yaşındaki Samer Talalka olduğunu açıkladı.

Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre Talalka için Cumartesi günü İsrail'in güneyindeki memleketi Hura'da düzenlenen cenaze törenine yaklaşık 300 kişi katıldı.

Kuzeni Alaa Talalka İsrail kamu yayıncısı Kan'a yaptığı açıklamada "Bize geri döneceğine dair çok fazla umudumuz, beklentimiz vardı" dedi.

Kuzen Talalka, "Kim suçlu kim değil diye parmakla göstermeye başlamayacağız. Şimdi zamanı değil” dedi ve ekledi: "Aileler sadece rehineleri nasıl sağ salim geri getirebileceklerini düşünüyorlar. Şimdi savaşın sona ermesini istemenin tam zamanı."

Bu kişiler, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve İsrail’in açıkladığı rakamları esir alınan yaklaşık 240 kişi arasındaydı.

Hamas'ı yok etme ve rehineleri geri getirme sözü veren İsrail, Filistinli gruba karşı Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü harabeye çeviren büyük bir askeri saldırı başlattı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk en az 18.800 kişinin öldüğünü söylüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu rehinelerin öldürülmesini "dayanılmaz bir trajedi" olarak nitelendirdi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.