İsrail ve Güney Kıbrıs Gazze'ye deniz koridoru planını görüşüyor

İsrail ve Güney Kıbrıs Gazze'ye deniz koridoru planını görüşüyor

Planın gerçekleşmesi halinde, 2007 yılında İsrail tarafından Gazze'ye uygulanmaya başlanan deniz ablukası, ilk kez hafifletilmiş olacak.

Fotoğraf: İsrail Dışişleri

İsrail ve Güney Kıbrıs Çarşamba günü Gazze'ye bir deniz yardım koridoru kurmanın yollarını araştırmak üzere anlaştı.

İsrail Dışişleri Bakanı, Güney Kıbrıs'ın Kasım ayı başında önerdiği koridorla ilgili görüşmeler için Kıbrıs'taydı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada koridorun İsrail tarafından koordine edilecek bir güvenlik denetimine tabi olacağı belirtildi.

Ortadoğu'ya en yakın Avrupa Birliği üyesi ülke olan Güney Kıbrıs, İsrail ile Hamas arasındaki yıkıcı savaş sona erdiğinde Gazze Şeridi'ne doğrudan yardım ulaştıracak tesislere ev sahipliği yapmayı ve bunları işletmeyi teklif etti.

Planın gerçekleşmesi halinde, 2007 yılında İsrail tarafından Gazze'ye uygulanmaya başlanan deniz ablukası, ilk kez hafifletilmiş olacak.

Kıbrıslı mevkidaşı Constantinos Kombos ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Cohen, "İyi denetlenen uluslararası yardım, bölgenin daha fazla istikrar ve refah kazanmasına yardımcı olacaktır" dedi.

Açıklama İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne aralıksız ve ayrım gözetmeyen bombardımanları nedeniyle ölü sayısının 20.000’i aştığının açıklanmasından hemen sonra geldi.

Cohen, genel amacın insani yardımın bir deniz koridoru üzerinden ulaştırılması için bir "hızlı yol" oluşturmak olduğunu söyledi. İki ülkeden teknik ekiplerin Çarşamba ve Perşembe günleri konuyu daha ayrıntılı bir şekilde ele alacaklarını söyledi.

Cohen, "Amacımız tüm ayrıntılar üzerinde mümkün olan en kısa sürede mutabakata varmak" dedi.

İki bakan Gazze'nin yaklaşık 370 km kuzeybatısında yer alan ve deniz yolunun Güney Kıbrıs tarafındaki güvenlik kontrol noktası olacak Larnaka limanını ziyaret etti.

Gazze'de liman tesisleri bulunmuyor ancak İngiltere, özel bir altyapıya ihtiyaç duymadan bölgenin kıyı şeridine erişebilecek amfibi gemiler önerdi.

İsrail uzun süredir devam eden Gazze ablukasını Hamas ve diğer Filistinli gruplara deniz yoluyla silah ulaşmasına karşı bir önlem olarak nitelendiriyor ve her türlü gemiye karşı uyguluyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü koridor üzerinden yardım sevkiyatı yapan gemilerin ablukadan muaf tutulacağını söyledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.