İsrail yerle bir ettiği Gazze şehrine girmeye hazırlanıyor

İsrail yerle bir ettiği Gazze şehrine girmeye hazırlanıyor

İsrail, güçlerinin 2.3 milyonluk nüfusun üçte birine ev sahipliği yapan Gazze şehrini kuşattığını ve yakında şehre saldırmaya hazırlandığını açıkladı.

İsrail, kuşatma altına aldığı Gazze şehir merkezinde mahsur kalan sivillere Salı günü şehri terk etmeleri için dört saatlik bir süre tanıdı.

İsrail, güçlerinin 2.3 milyonluk nüfusun üçte birine ev sahipliği yapan Gazze şehrini kuşattığını ve yakında şehre saldırmaya hazırlandığını açıkladı.

7 Ekim'den bu yana Hamas yönetimindeki Gazze'ye saldırılar düzenleyen İsrail, sağlık yetkililerinin verdiği rakamlara göre yüzde 40'ı çocuk olmak üzere 10.000'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

BM İnsan Hakları Komiseri Volcker Turk, yardım için tek güzergah olan Refah sınır kapısını ziyaret edeceği bölge gezisinin başında yaptığı açıklamada "Tam bir aydır katliam, aralıksız acı, kan dökülmesi, yıkım, öfke ve umutsuzluk yaşanıyor" dedi ve ekledi:

"Bu durumun temelinde insan hakları ihlalleri yatmaktadır ve insan hakları bu acı girdabından çıkış yolunun bulunmasında merkezi bir rol oynamaktadır."

İsrail, Salı günü Gazze Şehri sakinlerine şehri terk etmeleri için sabah 10.00'dan öğleden sonra 14.00'e kadar süre tanıdı. Bölge sakinleri İsrail tanklarının çoğunlukla geceleri hareket ettiğini ve İsrail güçlerinin kara ilerleyişine yol açmak için büyük ölçüde hava ve topçu saldırılarına güvendiğini söylüyor.

Ordu, şeridi ikiye bölen sulak alanlara atıfta bulunarak, "Güvenliğiniz için, Gazze Vadisi'nin ötesine güneye ilerlemek için bu fırsatı değerlendirin" açıklamasında bulundu.

Gazze sakini Adam Fayez Zeyara, güneye gitmek için çıktığı yolculuğu şu ifadelerle anlatıyor: "Hayatımdaki en tehlikeli yolculuktu. Tankları yakın mesafeden gördük. Çürümüş ceset parçaları gördük. Ölümü gördük"

İsrail'in saldırıları Gazze'nin kuzey bölgesine odaklanırken, güney bölgesi de yoğun saldırı altında. Filistinli sağlık yetkilileri, Salı günü erken saatlerde Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerine düzenlenen iki ayrı İsrail hava saldırısında en az 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık yetkililerinin 11 kişinin öldüğünü söylediği Han Yunus'taki bir evin enkazından kurtarılan Ahmed Ayeş, "Biz siviliz," dedi ve ekledi: "Bu İsrail'in sözde kahramanlığıdır.

O konuşurken evdeki kurtarma görevlileri elleriyle beline kadar enkaza gömülmüş bir kızı kurtarmaya çalışıyordu.

Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'deki çatışmalarda rehinelerin çıkışına ya da yardımların girişine izin vermek için "taktiksel küçük duraklamaları" değerlendirebileceğini söyledi, ancak ateşkes için giderek daha güçlü hale gelen çağrıları bir kez daha reddetti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.