İsrail'de dindar Yahudiler Netanyahu'yu yeniden başbakan yapabilir mi?

İsrail'de dindar Yahudiler Netanyahu'yu yeniden başbakan yapabilir mi?

İsrail'de koalisyona dindar Yahudilik karşıtı seküler Yahudi Liberman'ın dahil olma pazarlıklarının dindar Yahudileri muhalefetteki Netanyahu'ya yönlendirdiği bildiriliyor.

İsrail'de hükümete dindar Yahudilik karşıtı Avigdor Lieberman liderliğindeki partinin katılması pazarlıklarının, dindar Yahudilerin hükümetten yüz çevirip muhalefetteki Netanyahu'ya yönelmesine neden olduğu belirtiliyor.

İsrail'de geçtiğimiz yaz kurulan hükümet 120 üyeli İsrail meclisinde sadece 61 üyenin desteğine sahip.

Yeni hükümet bu nedenle sürecin başından bu yana çok kırılgan olmakla eleştiriliyor ve uzun vadeli olamayacağına dair değerlendirmeler yapılıyor.

İsrail başbakanı Naftali Benett bu sorunu aşmak için mecliste 7 üyeye sahip Avigdor Lieberman liderliğindeki Yisrael Beyteynu (İsrail Evimiz) partisini de koalisyona katmak üzere pazarlıklar yürütüyor.

Netanyahu döneminde pek çok kez bakanlık yapan Liberman, seküler Yahudilik savunusu ve dindar Yahudilere ayrıcalık yapılmasına karşı görüşleriyle tanınan bir isim.

Örneğin bakanlıkları döneminde dindar Yahudilerin askerlikten muaf tutulmasına ve ayrıcalıklı muamele görmesine şiddetle karşı çıkmış, bu nedenle bulunduğu hükümet içerisinde de krize neden olmuştu.

Liberman'ın hükümete katılma karşılığında dindar Yahudilere tüm ayrıcalıkların kaldırılmasını talep ettiği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde koalisyonun mimarı olarak bilinen mevcut Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in "İsrail'deki Yahudiler arasındaki ayrım ve ayrıcalıkların sona ereceğini" açıklaması da bu talep ve pazarlıkların bir delili olarak görülüyor.

Bu sebeplerle Liberman'a nefret duyan dindar Yahudilerin iktidara tepki duyduğu, muhalefetteki Netanyahu'ya yöneldiği belirtiliyor.

Hükümeti devirip yeniden başbakan olmaya çalışan, bir taraftan da yolsuzluk davalarıyla boğuşan Netanyahu'nun da bu krizi fırsata çevirerek "dindar Yahudilerin haklarını koruma" söylemine büründüğü gözlemleniyor. 

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.