İsrail'in karadan saldırdığı Gazze güneyinde son durum

İsrail'in karadan saldırdığı Gazze güneyinde son durum

İsrail Gazze'nin güneyine yönelik kara saldırılarını sürdürüyor.

(Fotoğraf: Mahmud Sabbah)

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni havadan, karadan ve denizden vurmaya devam ediyor.

İsrail güçleri 27 Ekim'de Gazze'ye yönelik kara saldırılarına başlarken, Aralık ayının başında geçici ateşkesin sona ermesinin ardından saldırılar genişletildi.

Bu kapsamda Gazze Şeridi'nin kuzeyinin yanı sıra güneyi de hedef alınmaya başlandı.

İsrail Gazze'nin güneyini "güvenli bölge" ilan etmiş ve sivilleri bu bölgeye zorla tehcir etmişti.

Gazze güneyinde son durum

İsrail'in kara saldırılarının hedefinde Gazze güneyindeki en büyük yerleşimlerden olan Han Yunus şehri bulunuyor.

Han Yunus ve çevresini şiddetli bir şekilde bombalayan İsrail güçleri, şehre doğu ve kuzey yönlerinden ilerlemeye çalışıyor.

Şehrin kuzeyle bağlantısı İsrail tankları tarafından büyük ölçüde kesilmiş vaziyette. Şehrin kuzey kırsalındaki caddeler üzerinden ilerleyen İsrail kara güçleri, güneye inerek şehir merkezine girmeyi hedefliyor.

Filistinli gruplar ise İsrail ilerleyişine yoğun bir şekilde karşılık veriyor. Yaşanan çatışmalarda her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği bildiriliyor.

İsrail'in bölgeye düzenlediği bombardımanlar sebebiyle onlarca Filistinli sivil de can vermiş durumda. Gazze'de 7 Ekim'den bu yana can kaybı 17 bine yaklaşmış vaziyette.

İsrail ordusunun Han Yunus merkezine girerek bölgedeki Filistinlileri daha güneye, Refah bölgesine sürmek istediği belirtiliyor. Böylesi bir gelişmenin yaşanması halinde Gazze-Mısır sınır hattında büyük bir insani kriz yaşanacağı ve Gazze halkının Mısır'ın Sina Yarımadası bölgesine geçmek zorunda kalabileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan, Han Yunus ve çevresinin yanı sıra Gazze kuzeyinde de çatışmalar sürüyor.

Gazze şehir merkezine ilerlemeye çalışan İsrail güçleriyle Filistinli gruplar arasındaki çatışmalar devam ederken İsrail güçleri ateşkesin sona ermesinden bu yana kayda değer bir ilerleyiş gösterebilmiş değil.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.