İsrail'in Refah'ı işgal planı ne?

İsrail'in Refah'ı işgal planı ne?

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi güneyindeki Refah bölgesini işgal etmeye yönelik planlarını tamamladığı bildirildi.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin Mısır sınırında bulunan Refah bölgesine yönelik saldırı planlarını tamamladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün söz konusu planları onayladı.

ABD'nin de Refah saldırısı konusunda İsrail'e yeşil ışık yaktığı bildirildi.

Refah saldırısının en çok tartışılan yönü, İsrail'in bölgedeki yaklaşık 1.3 milyon Filistinlinin insani durumuna dair planının ne olduğuydu.

İsrail ordu sözcüsülerinden Daniel Hagari Çarşamba günü yaptığı açıklamada Refah saldırısı planının ana hatlarını açıkladı. Hagari, sivillerin bölgede oluşturulacak "insani bölgelere" tahliye edileceğini kaydetti. Hagari "insani adalar" olarak nitelediği bu bölgelerin uluslararası toplumla birlikte oluşturulacağını dile getirdi.

Söz konusu plan kapsamında İsrail'i Refah'ı saldırı bölgelerine ayıracağı ve bazı bölgeleri "güvenli bölge" ilan edeceği düşünülüyor. Bu doğrultuda bazı mahalleler İsrail saldırılarıyla hedef alınırken burada yaşayan insanlar diğer mahallelere gönderilecek. İsrail Han Yunus ve Gazze şehirlerinde de benzer bir plan uygulamıştı. Anca söz konusu plan sivil kayıplarının ve insani krizin önüne geçmemiş, İsrail güvenli bölge ilan ettiği alanlara da saldırılar düzenlemişti.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Action For Humanity'nin yöneticilerinden Nicola Banks planın uygulanabilirliği konusunda ciddi şüpheleri olduğunu ifade etti. The New Arab'a konuşan Banks şunları söyledi:

"Önce 'insani koridorlar' vardı, sonra 'güvenli bölgeler', sonra 'hassas bölgeler' ve şimdi de 'insani adalar' var. Son beş ay içinde 'güvenli' olarak belirlenen bölgelerin hedef alındığını ve bombalandığını gördük."

Yerel kaynaklar, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılara başlamak için bölgede askeri birliklerin ve rezerve güçlerin rotasyonu üzerinde çalıştığını ifade ediyor.

Konuşlanmanın tamamlanmasının ardından saldırıların başlayabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.