Kanada Huawei yetkilisini ABD'ye teslim edecek

Kanada Huawei yetkilisini ABD'ye teslim edecek

Kanada yönetiminin ülkede tutuklu bulunan Huawei yetkilisi Meng Wanzhou'yu yargılanması için ABD'ye teslim etme kararı aldığı bildirildi.

Kanada, ülkede tutuklu Huawei telekomünikasyon şirketinin mali işler müdürünün yargılanmak üzere Amerika’ya gönderilmesine karar verdi. Kararın hem Kanada, hem de ABD’nin Çin’le ilişkilerini daha da germesinden kaygı duyuluyor.

Kanada Adalet Bakanlığı, ABD’ye iade tarihinin belirlenmesi amacıyla Meng Wanzhou’nun 6 Mart’ta Vancouver’da mahkemeye çıkarılacağını açıkladı. Kararda, Meng’in iadesi için yeterli kanıt bulunduğu bildirildi.

Ottowa’daki Çin büyükelçiliği kararı tepkiyle karşıladı.

Müvekkillerinin suçsuzluğunu savunan Meng’in avukatlarıysa, ABD’nin iade talebinin hukuk sisteminin ihlali olduğunu savunuyor.

Huawei şirketinin kurucusu Ren Zhengfei’nin kızı olan Meng, Vancouver’da uçak değiştirirken, ABD’nin talebiyle Kanadalı yetkililerce tutuklanmıştı. Washington Meng’in ABD’nin İran’a yaptırımlarını delmek için çalıştığını savunuyor.

Meng Wanzhou’nun tutuklanması, Kanada’yla Çin arasındaki ilişkileri etkilemiş durumda. Çin de yakın bir zaman önce iki Kanada vatandaşını ulusal güvenlik gerekçesiyle tutukladı. Uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen bir Kanada vatandaşını da idama mahkum etti.

Pekin Meng’i serbest bırakması için Ottowa’ya defalarca talepte bulunsa da Kanadalı yetkililer bu talebi reddetti, tutuklama kararının siyasi değil, hukuki olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.