Katliam görüntülerini sızdıran Myanmar polisi serbest kaldı

Katliam görüntülerini sızdıran Myanmar polisi serbest kaldı

Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamın fotoğraflarını sızdıran Myanmar polisi, 'itirafının' ardından serbest kaldı. Ancak şimdi öldürülme tehlikesi ile karşı karşıya.

Polis memuru Moe Yan Naing, Cuma günkü mahkemede meslektaşlarının Wa Lone adlı gazeteciye özel dosyaları gizli bir toplantıda nasıl teslim ettiklerini anlatarak mahkeme salonunu şaşkınlığa uğrattı.

32 yaşındaki Myanmarlı gazeteci ve 28 yaşındaki meslektaşı Kyaw Soe Oo, "gizli dosyaları ele geçirmek ve yayınlamak" suçundan dolayı Aralık ayından beri tutuklular. Myanmar askerinin, Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamları haberleştiren iki gazeteci, bazı fotoğraf ve belgeleri Myanmar polisinden elde etmişi.

Myanmar'da basın özgürlüğüne darbe olarak görülen davada sanıklar 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

"Evinizi terkedin"

Koruma ekibi, tutukluluğu devam eden polis memuru için güvenlik endişeleri olduğunu hızlı bir şekilde dile getirdi. Aralık ayından beri tutuklu olan polis memuru Moe Yan Naing, polis yönetmeliğine aykırı hareket ettiğine dair suçlamalarla karşı karşıya bulunuyor.

Moe Yan Naing'in karısı Tu Tu duruşmanın ardından Facebook üzerinden eşyalarının dışarıda yığılı olduğu fotoğraflar ile bir yazı paylaştı. Yazıda yetkili bir kişinin kendilerine başkent Naypyidaw'daki barakalarını terk etmeleri gerektiğini söylediğini belirtti ve "Sanki bir fırtına evimizi vurmuş gibi hissettim. Yolun kenarına fırlatılmıştık." ifadelerini kullandı.

Polis sözcüsü Myo Thu Soe, polis ve ailesinin başkentten ayrılmalarının mahkemedeki ifadeleriyle alakalı olmadığını ve bunun bir tesadüf olduğunu açıkladı. Ancak Naing'in öldürülme girişimine maruz kalabileceği tahmin ediliyor.

Bir köydeki katliamı haberleştirmişledi

Myanmarlı yetkililer, BM'nin Müslüman Rohingyalara karşı etnik temizlik olarak nitelediği askeri harekatla ilgili raporları ortadan kaldırmaya ve haberleri engellemeye çalışmıştı. 

Tutuklu gazeteciler Ağustos ayından bu yana Bangladeş'e 700.000 Müslüman Rohingyanın kaçmasına sebep olan askeri operasyonlar esnasında öldürülen 10 Rohingya erkeğinin haberini yapmış ve görüntülerini yayınlamıştı.

Daha sonra ordu tarafından yapılan açıklamada güvenlik güçlerinin bu cinayetlerde rol aldığı onaylanmıştı. İnsan hakları grupları ise Rohingyalara karşı uygulanan bu vahşetin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtmişti.

Rohingyalar, nüfusunun çoğunluğu Budist olan Myanmar'da onlarca yıldır sistematik ayrımcılık ve etnik temizlik gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.