Kızıldeniz'de ticari gemi seferleri yeniden başlıyor

Kızıldeniz'de ticari gemi seferleri yeniden başlıyor

Nakliye ve lojistik şirketi Maersk, bir müşteri bilgilendirme notunda bölgedeki tehdidin tamamen ortadan kalkmadığını da ifade etti.

Maersk, bölgedeki gemilere yönelik füze ve insansız hava aracı saldırıları nedeniyle bu ayın başlarında operasyonlarını askıya aldıktan sonra Pazar günü Kızıldeniz üzerinden sevkiyatlara yeniden başlamayı planladığını duyurdu.

Nakliye ve lojistik devi Maersk, Yemen’deki İran destekli Husilerin saldırıları nedeniyle gemilerini bu önemli ticari rotadan uzaklaştıran birkaç küresel denizcilik devinden biriydi, ancak firma geri dönme kararının nedeni olarak ABD liderliğindeki çok uluslu deniz güvenlik gücünün konuşlandırılmasını gösterdi.

Nakliye ve lojistik şirketi bir müşteri bilgilendirme notunda "bölgedeki genel riskin ortadan kalkmadığını" ve daha fazla güvenlik endişesi olması halinde yeniden "rota değiştirme planları uygulamaya koyabileceğini" belirtti.

Ne olmuştu?

Husiler, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Ekim ayında Süveyş Kanalı'ndan geçmeden önce ya da geçtikten sonra Kızıldeniz’deki ticari gemilere saldırmaya başladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçen hafta saldırılara yanıt olarak "Refah Muhafızı Operasyonu”nun (RMO) başlatıldığını duyurdu ve Pentagon yetkilileri "bu hayati öneme sahip uluslararası su yolundan geçen ticari gemilerin çağrılarına yanıt vermek ve gerektiğinde yardımcı olmak için Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde devriyee görevi yapacağını" söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada bir Amerikan Donanma destroyerinin RMO'nun bir parçası olarak Kızıldeniz'in güneyinde devriye gezerken Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelerde dört insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

Maersk yaptığı açıklamada Pazar günü itibariyle RMO'nun bölgede "deniz ticaretinin geçişine imkan verecek şekilde konuşlandırıldığına" dair "teyit aldığını" belirtti.

Şirket, "Bu, tüm sektör ve küresel ticaretin işlevselliği için çok sevindirici bir haber" açıklamasında bulundu.
Şirket ayrıca, RMO'nun faaliyete geçmesiyle birlikte, gemilerin hem doğu hem de batı yönünde Kızıldeniz'den geçişlerine yeniden izin vermeye hazırlanıyoruz.” dedi ve ekledi:
   
"Şu anda ilk gemilerin transit geçiş yapabilmesi ve bunun operasyonel olarak mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi için planlar üzerinde çalışıyoruz. Bunu yaparken çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak son derece önemli."

Kaynak: Mepa News, Axios

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum