Libya'da yeni siyasi uzlaşı girişimi

Libya'da yeni siyasi uzlaşı girişimi

Libyalı üç siyasi lider, ülkede yeni bir birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

Libyalı üç kilit lider 10 Mart Pazar günü yaptıkları ortak açıklamada, uzun süredir ertelenen seçimleri denetleyecek yeni bir birleşik hükümetin kurulmasının "gerekliliği" konusunda anlaştıklarını söyledi.

Middle East Eye'ın aktardığı habere göre, her ikisi de Trablus'ta bulunan Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ve Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Muhammed Takala ile Bingazi'deki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih bir araya geldi.

Üç lider yaptıkları ortak açıklamada ayrıca Libya'daki BM misyonuna ve uluslararası topluma önerilerini desteklemeleri çağrısında bulundu.

Liderler "tartışmalı noktaları incelemek" üzere teknik bir komite kurulması konusunda mutabık kaldıklarını belirttiler.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın daveti üzerine Kahire'de bir araya gelen liderlerden Menfi "Bugün üzerinde anlaşmaya varılan tedbirlerin çok önemli bir başlangıç olduğuna inanıyoruz. Bunlar Libyalıların seçimlere gitme arzusunu karşılayan sonuçlardır." ifadelerini kullandı.

Menfi, Başbakan Abdulhamid Dibeybe yönetimindeki Ulusal Birlik Hükümeti'nin 2021 yılında BM destekli bir süreçle kurulmasıyla iktidara gelmişti. Ancak parlamento artık bu hükümetin meşruiyetini tanımıyor.

Ülkede mevcut hükümeti seçimle birlikte değiştirmek için bir süredir girişimler sürüyor.

Söz konusu liderler buluşması bu yöndeki en üst düzey girişimlerden biri olarak görülüyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.