Mali ordusu Rusya ile birlikte Müslüman sivilleri katlediyor

Mali ordusu Rusya ile birlikte Müslüman sivilleri katlediyor

Yayınlanan son raporlar, Rus paralı askerlerin Mali ordusuyla birlikte ülkedeki Müslüman sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

(Fotoğraf: Arşiv)

İnsan hakları örgütleri tarafından bu hafta yayınlanan raporda, Mali ordusu ve Rus Wagner paralı askerlerinin ülkede çok sayıda Müslüman sivili öldürdüğü ortaya konuldu.

Aralık 2023-Mart 2024 arası dönemi kapsayan rapora göre Wagner güçleri Mali ordusunun sivilleri katletmesine yardımcı oluyor. Sivillerin öldürüldüğü saldırılar arasında baskınlar ve insansız hava aracı saldırıları da yer alırken, öldürülenler arasında çok sayıda çocuğun da bulunduğu belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli Sahel araştırmacısı Ilaria Allegrozzi Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Mali'nin Rusya destekli geçici askeri hükümeti sadece korkunç ihlallerde bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda insan hakları durumunun incelenmesini de ortadan kaldırmaya çalışıyor" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya destekli ordu güçlerinin Ocak ayında gerçekleştirdiği bir baskında Mali'nin merkezindeki bir askeri üssün yakınındaki bir köye girdiğini ve aralarında dört çocuğun da bulunduğu 25 kişiyi tutukladığını belirtti. Rapora göre bu kişilerin cesetleri günün ilerleyen saatlerinde gözleri bağlı ve başlarında kurşun izleriyle bulundu.

Uluslararası Af Örgütü bu hafta başında yayınladığı ayrı bir raporda Mali'nin kuzeyinde düzenlenen iki insansız hava aracı saldırısında aralarında 2 ila 17 yaşlarında yedi çocuğun da bulunduğu en az 13 sivilin öldüğünü açıkladı. Raporda, bombardımanda yaralanan hamile bir kadının saldırıdan günler sonra düşük yaptığı belirtildi.

Raporda Mali'ye Türkiye tarafından tedarik edilen insansız hava araçlarının da saldırılarda kullanıldığı kaydedildi. Rapor ayrıca insansız hava aracı saldırılarının sivilleri nasıl öldürdüğünü de belgeledi. Bir örnekte, Mali'nin orta kesimindeki Segou bölgesinde düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısında bir düğünde aralarında iki erkek çocuğun da bulunduğu en az yedi kişinin öldüğü belirtildi. Ertesi gün ikinci bir insansız hava aracı saldırısı, bir önceki günkü saldırıda ölenler için düzenlenen bir cenaze törenini hedef aldı.

Rusya'dan önce bölgede bulunan Fransa ordusu da Mali ordusunun sivillere yönelik katliamlarına destek veriyordu. Mali'deki darbelerin ardından iktidara gelen cunta Fransa'yı ülkeden çıkararak Rusya ile ittifak kurmuştu. Sivil katliamları Fransa döneminde olduğu gibi Rusya döneminde de devam etti.

Mali'de son dönemde cunta güçleri ve Rus Wagner birliklerinin sivillere yönelik katliamlarında artış yaşandığı dikkat çekiyor.

Saldırılarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.