Mali'de istenmeyen Fransa yüzünü Nijer'e döndü

Mali'de istenmeyen Fransa yüzünü Nijer'e döndü

Barkhane Operasyonu komutanı Mali'den çekilen Fransa'nın stratejik değişikliğe gideceğini vurguladı.

Mali'de askeri varlığını sonlandıran Fransa, ülkede kalan son askeri birliklerini de çekmeye hazırlanırken, Sahel bölgesinde operasyonlarını sürdürmek için yeni bir ülke arayışına girdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron şubat ayında Barkhane Operasyonunun Mali'de sona erdirileceğini doğrulamış ve operasyon güçlerinin Sahel bölgesinde farklı bir ülkede daha küçük bir yapılanma ile konumlanacağını duyurmuştu.

Öte yandan geçtiğimiz gün Fransa liderliğindeki Takuba Görev Gücü'nün de Mali'deki varlığının sonlandırılacağı açıklanmıştı.

Mali'de 2 binden fazla Fransız askeri var

Bu gelişmelerin ardından AFP ve Radio France Internationale ile bir röportaj gerçekleştiren Barkhane Operasyonu Komutanı General Laurent Michon, Mali'de şu anda 2 binden az Fransız askerinin bulunduğunu aktardı.

Mali'deki Fransız askerlerinin çekilme süreçlerinin devam ettiğini ifade eden Michon, yaklaşık 2 bin 500 Fransız askerinin Sahel'de varlık göstermeye devam edeceğinin altını çizdi.

General Michon, Afrika ülkelerinin talebi doğrultusunda Sahel'de kalıp kalmayacakları konusunun belli olacağını belirtirken "Afrika ülkelerinden gelen talepler operasyonların devam edip etmeyeceğini belirleyecek. Yerel orduların yerine geçmeyi değil, onlara destek sağlamayı istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Nijer, Fransa'nın bölgedeki operasyonların yeni yüzü

Destek konusuna açıklık getiren Michon, bir Fransız askeri biriminin Mali-Nijer sınırındaki faaliyetlerden sorumlu bir Nijer generalinin komutası altına yerleştirildiğine dikkat çekti.

Michon ayrıca, Afrikalı subaylarla ortak çalıştırmalar gerçekleştirmek adına Nijer'in başkenti Niamey'de genel merkez kurduklarını açıklayarak Fransız askeri birliklerinin yeni yönünün Nijer olabileceği sinyalini verdi.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.