Mali'de Tuaregler dördüncü askeri üssü de ele geçirdi

Mali'de Tuaregler dördüncü askeri üssü de ele geçirdi

Mali ordu güçleri Tuareglerin yanı sıra El Kaide'ye bağlı Nusret el İslam vel Muslimin grubunun da saldırılarına maruz kalıyor.

Mali'deki Tuareg muhalifler Pazar günü yaptıkları açıklamada ülkenin kuzeyindeki çatışmaların ardından Mali ordusundan bir askeri üs daha ele geçirdiklerini duyurdu.

Askeri üs, Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) adı verilen muhalif ittifakın, BM barış gücü misyonunun bölgeden ayrılmasının ardından Ağustos ayından bu yana gerçekleştirdiği bir dizi saldırıda ele geçirilen dördüncü üs oldu.

CMA Sözcüsü Muhammed Elmaouloud Ramadane Pazar günü Reuters'a yaptığı açıklamada, Gao bölgesindeki Bamba askeri üssünün kontrolünü ele geçirdiklerini söyledi. Ramadane konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Mali ordusu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir açıklamada, "Bamba bölgesinde teröristlere karşı yoğun çatışmaların sürdüğünü" belirterek detayların daha sonra verileceğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Lere, Dioura ve Bourem'deki askeri üslere yapılan saldırıların ardından Bamba'ya yapılan CMA saldırısı, bölgede çatışmaların daha da yoğunlaştığına işaret ediyor.

Mali ordu güçleri Tuareglerin yanı sıra El Kaide'ye bağlı Nusret el İslam vel Muslimin grubunun da saldırılarına maruz kalıyor.

Tuaregler uzun zamandır yönetimden şikayet ediyor ve Azavad adını verdikleri çöl bölgesi için özerklik istiyorlar.

Tuareglerin 2012'de başlattığı ayaklanma ülkedeki birçok silahlı grubun isyanıyla birleşerek 2013'te Fransa'nın öncülüğünde başlatılan askeri müdahaleye neden oldu.

Fransa'nın müdahalesi sonucu silahlı gruplar büyük kentlerden çıkarılmıştı.

CMA 2015 yılında bir önceki hükümet ve hükümet yanlısı milislerle bir barış anlaşması imzaladı. Ancak ordunun 2020 ve 2021'deki iki darbeyle iktidarı ele geçirmesi, Rus askeri şirketi Wagner ile işbirliği yapması ve Fransa ile BM barış güçlerini ülkeden kovması taraflar arasındaki gerilimi yeniden tetikledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.