Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardı

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın 3. Enflasyon Raporu sunumunda değerlendirmelerde bulunuyor.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak için parasal sıkılaştırma sürecine başladıklarını belirtti. Erkan, parasal sıkılaştırmanın kademeli olarak güçlendirileceğini, enflasyonun ise kısa vadede geçici bir yükseliş göstereceğini ifade etti.

Erkan, temel amaçlarının fiyat istikrarı olduğunu vurgularken "Geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etmiştir" şeklinde konuştu. Merkez Bankası Başkanı, enflasyondaki ataletin kırılmasının beklentilerin çıpalanmasına bağlı olduğuna dikkat çekti.

Dezenflasyon süreci için 2024 işaret edildi

Gaye Erkan, dezenflasyon süreci için 2024 yılını işaret ederek "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturuyoruz. Faiz artırım kararlarımız miktarsal ve seçici kredi kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023 sonunda, özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız" dedi.

Erkan, hizmet enflasyona vurgu yaparak "Ücret artışlarının çoğu önümüzdeki birkaç ayda fiyatların çoğuna yansıyacaktır" tahmininde bulundu.

Erkan, "Kalıcı olarak gerileyen enflasyona, yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir" ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı, "Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz" diye konuştu. Erkan, fiyat istikrarı ve büyüme için önemli olduğunu vurgu yaptığı seçici kredi adımlarının iç talebi dengeleyeceğini belirtti.

Merkez Bankası, 2023'ün sonuna ilişkin gıda enflasyonunu tahminini yüzde 27,9'dan yüzde 61,5'e; 2024 tahminini ise yüzde 11,5'ten yüzde 35'e çıkardı.

TCMB, 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e; 2024 sonu enflasyon tahminini ise yüzde 33'e yükseltti.

Kaynak: T24, Ajanslar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.