Meta'ya Filistinlilere yönelik baskıya son verme çağrısı

Meta'ya Filistinlilere yönelik baskıya son verme çağrısı

WhatsApp ve Instagram'ın her ikisi de Meta'ya ait.

Filistin Dijital Haklar Koalisyonu, Meta'yı Filistinlilerin insanlık dışı muameleye tabi tutulmasına ve çevrimiçi ortamda söylemlerinin bastırılmasına derhal son verme çağrısında bulundu.

Koalisyon tarafından Salı günü yapılan açıklamada, "İsrailli yetkililerin Filistin halkına karşı uyguladığı acımasız şiddet ve 1949 Cenevre Sözleşmelerinin ağır ihlali ile karakterize edilen zulmün yoğunlaştığı bir dönemde, özellikle kriz zamanlarında Filistin halkının insanlıktan çıkarılması konusunda Meta'ya seslenmek zorundayız" denildi.

Bu ayın başlarında Guardian, kullanıcı sorgularına göre görseller üreten bir WhatsApp özelliğinin, "Filistinli", "Filistin" veya "Filistinli Müslüman çocuk" arama terimleri girildiğinde bir silah veya silah tutan genç bir çocuk görüntüsü gösterdiğini bildirmişti.

404Media'nın haberine göre, Ekim ayında Instagram profillerinde İngilizce "Filistinli" ifadesi, Filistin bayrağı emojisi ya da Arapça "elhamdülillah" ifadesi bulunan kişiler için bu ifadeler otomatik olarak İngilizceye çevrildiğinde metin "Tanrı'ya şükürler olsun, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor" olarak gösterildi.

WhatsApp ve Instagram'ın her ikisi de Meta'ya ait.

Business for Social Responsibility (BSR) araştırması, Mayıs 2021'de Meta'nın faaliyetlerinin "Filistinli kullanıcıların ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, siyasi katılım ve ayrımcılık yapmama hakları ve dolayısıyla Filistinlilerin yaşadıkları deneyimler hakkında bilgi ve öngörü paylaşma becerileri" üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ortaya koydu.

Filistin Dijital Haklar Koalisyonu, Meta'nın platformlarında Filistin içeriklerinin "orantısız bir şekilde haddinden fazla sansürlendiğini" söyledi.

Koalisyon, "Filistinliler, kaçınılmaz olarak gerçek dünyada zarara yol açan ırkçı, kışkırtıcı söylem ve şiddete teşvik ile acımasızca hedef alınıyor. Meta'nın platformlarında Filistinlilerin karşılaştığı süregelen zorluklara tanık olmak bizi hayal kırıklığına uğratıyor." ifadelerini kaydediyor.

Filistin Dijital Haklar Koalisyonu, Meta'yı içerik denetiminde yapay zeka eğitimi için kullanılan tüm veri setlerinin kapsamlı bir incelemesini yayınlamaya çağırıyor.

Ayrıca Meta'nın yapay zeka modelleriyle ilgili son olayların da soruşturulmasını talep ediyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum