Mısır'ın "yeniden Arap dünyasının lideri olma" iddiası ne kadar gerçekçi?

Mısır'ın "yeniden Arap dünyasının lideri olma" iddiası ne kadar gerçekçi?

Mısır Arap Dünyası'ndaki güç boşluğundan yararlanıp yeniden lider olmak istiyor. Fakat buna engel olan büyük iç sorunları bulunuyor.

İsrail'de yayınlanan ünlü the Jerusalem Post Gazetesi'nde Elie Podeh imzasıyla yayınlanan değerlendirmede, Mısır'ın Arap Dünyası'nın yeniden lideri olmaya çalıştığı değerlendirmesi yer aldı.

Analizinde Podeh, 1979'da İsrail ile barış anlaşması imzalaması sonrası Mısır'ın kaybetmeye başladığı liderlik pozisyonunun, 2011'de ülkede yaşanan rejim değişikliğinin ardından gelen gelişmelerle arttığını belirtti.

Darbeyle iş başına gelen Sisi yönetiminin son dönemde bölgesel olarak oyun kurucu rolüne soyunduğu belirtilen değerlendirmede, Arap dünyasının güç boşluğu yaşadığı bir dönemde Mısır'ın bu koltuğu doldurmaya çalıştığı değerlendirmesinde bulunuldu.

"Mısır'ın sorunları liderliğe engel"

Sisi'nin oyun kuruculuk çalışmalarında, Şubat 2019'da Kahire'de gerçekleştirilen Akdeniz doğalgazının paylaşımına dair toplantının önemli bir dönüm noktası olduğu belirtildi. Bu toplantıya Mısır, Ürdün, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve  İtalya katılmıştı.

Bununla beraber Mısır'ın içinden çıkamadığı yoksulluk ve iç sosyo-ekonomik sorunlar, Mısır'ın liderlikte bir cazibe merkezi olmasının önünde engel teşkil ediyor.

Mısır, Arap dünyasına öncülük ettiği yıllarda, aynı zamanda ekonomik ve kültürel bir merkez konumundaydı. Bugün ise Mısır, bu konumdan oldukça uzakta bulunuyor.

Sisi yönetimi darbeyle iş başına geldiği için halen meşruiyet sorununu aşabilmiş değil. Üstelik Mısır yönetiminin ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin mali yardımlarıyla iktidarda kalabildiğini düşüncesi, ülkenin liderlik imajına büyük darbe vuruyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.