Mogadişu yönetimi lideri ordusuna seslendi: Uyuşturucu kullanmayı bırakın

Mogadişu yönetimi lideri ordusuna seslendi: Uyuşturucu kullanmayı bırakın

Somali'deki Mogadişu yönetiminin lideri Hasan Şeyh Mahmud, ordu güçlerine yaptığı ziyaret sırasında askerlerden uyuşturucu kullanmamalarını talep etti.

Somali'de uyuşturucu problemi her geçen gün artış gösteriyor.

Özellikle Mogadişu yönetiminin ordu güçleri içerisinde, uyuşturucu bir tür ot olan kat (gat/khat/mira) kullanımı problem oluşturacak bir seviyeye yükselmiş durumda.

Bu kapsamda Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud, geçtiğimiz gün orduya gerçekleştirdiği bir ziyarette askerlere çağrı yaparak uyuşturucu kullanmayı bırakmalarını istedi.

Mogadişu'da Türkiye'nin desteklediği askeri güçlerin konuşlu olduğu TurkSom askeri üssünü ziyareti sırasında konuşan Mahmud, askerleri uyuşturucu kullanımına karşı uyardı. Uyuşturucu kullanılmaması uyarısında bulunan Mahmud, uyuşturucu kullananların ordudan uzaklaştırılması gerektiğini vurguladı.

Mogadişu yönetimi güçleri içerisinde uyuşturucu ot kullanımının yaygın olduğu biliniyordu.

Özellikle son dönemde Mogadişu yönetimi güçlerinin askeri üslerinde kat isimli uyuşturucu otu yaygın olarak kullandığı bildiriliyordu.

Güvenlik kaynakları, uyuşturucu ot kullanımı sebebiyle Mogadişu yönetimi güçleri içerisinde problemler yaşandığını, bağımlılığın Eş Şebab saldırılarına karşı ordunun direncini azalttığını vurguluyor.

Zaman zaman, uyuşturucu oy ithalatından kazanılan paraların hangi gücün eline geçeceğine dair anlaşmazlıklar Mogadişu yönetimine bağlı farklı askeri güçler arasında çatışmalara da yol açıyor.

Uyuşturucu kullanımının yol açtığı problemlere rağmen, Hasan Şeyh Mahmud yönetimi yurt dışından Somali'ye kat isimli uyuşturucu otun ithalatını sürdürüyor.

Mogadişu yönetimi lideri Mahmud, göreve geldiği Mayıs 2022 sonrasında Kenya'dan uyuşturucu ithalatına izin verme kararı almıştı. Daha önceki yönetim Kenya'dan uyuşturucu bir tür ot olan kat ithalatını yasaklamış, ithalatı Etiyopya üzerinden yapmaya karar vermişti. Mahmud ise göreve geldikten sonra ithalatı Kenya üzerinden yapmaya başladı ve ithalat rakamlarını büyük ölçüde artırdı.

Birkaç kat arttığı ifade edilen kat ithalatı sebebiyle Somali'de uyuşturucu kaynaklı problemlerin de arttığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum