Mogadişu yönetimi: Yabancı güçler Somali'den çekilmesin

Mogadişu yönetimi: Yabancı güçler Somali'den çekilmesin

Mogadişu yönetimi, Somali'de varlık gösteren yabancı güçlerin çekilme takviminde değişikliğe gidilmesini talep etti.

Somali'de faaliyet gösteren Afrika Birliği güçlerinin ülkeden çekilme takvimi tartışma konusu oldu.

Mogadişu yönetimi, güç azaltma süreci içerisindeki Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'nun (ATMIS) bir süre daha ülkedeki varlığını korumasını talep etti.

Hükümet yetkilileri BM Güvenlik Konseyi'nden resmi bir talepte bulunarak, ATMIS güçlerinin 3 bin askerlerini ülkeden çekme hamlesinin askıya alınmasını istedi.

ATMIS, 30 Eylül'e kadar 3 bin askeri daha Somali'den çekecekti. Eylül ayı bitimine kadar Afrika Birliği güçlerinin Somali'deki askeri personel sayısı 14 bin 626'ya düşecekti.

Mogadişu yönetimi, geri çekilme sürecinin askıya alınması talebine gerekçe olarak, Somali'de son dönemde Eş Şebab karşısında alınan askeri yenilgileri gösterdi.

ATMIS'in talebi kabul edip etmeyeceği bilinmiyor.

Talebin kabul edilmesi halinde 3 bin askerin çekilme süreci durdurulacak ancak yine de yabancı güçler Aralık 2024 tarihine kadar Somali'den çekilmiş olacak.

Bölge kaynakları böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde askeri çekilmenin çok ani olacağı görüşünde.

Afrika Birliği güçlerinin ülkeden bu kadar kısa bir süre içerisinde aniden çekilmesinin Mogadişu yönetiminin sahadaki durumuna daha olumsuz yansıyacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum