Muhammed Mursi'nin ölümünün ardından neler dediler?

Muhammed Mursi'nin ölümünün ardından neler dediler?

Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ölümü, özellikle cihat yanlısı kesimde de büyük yankı uyandırdı.

2013’te darbeyle devrilen Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin (1951-2019) 17 Haziran 2019'da çıkarıldığı mahkemede duruşma sırasında hayatını kaybetmesi üzerine cihat yanlıları ve Müslüman Kardeşler'e (İhvan) yakın İslam alimlerince pek çok açıklama yapıldı.

Mursi'nin ölümü, cihat yanlısı kesimde de büyük yankı uyandırdı.

Mepa News, Muhammed Mursi'nin ölümünün ardından yapılan birçok açıklamayı derledi.

Ebu Katade el Filistini

90’lı yıllardan bu yana küresel cihat yanlılarının ideologlarından biri olarak kabul edilen ve 2014 yılında hapisten çıkmasından bu yana yaptığı yayınlar ve yazdıklarıyla çok geniş bir kitleye ulaşan Ebu Katade el Filistini, Mursi için birçok açıklama yaptı.

Filistini Mursi için taziyede bulunduğu, ona rahmet dilediği açıklamalarında Mursi’nin "Samimi, dindar ve ibadet ehli bir insan olduğu, İslami kimliği sebebiyle düşmanlığa maruz kaldığı, tasvip edilemeyecek bir yöntemi olsa da hatalarının mazur görülebilecek cinsten olduğu" üzerinde durdu.

katade.jpg

Ebu Katade, Mısır’daki darbenin ardından yaptığı açıklamalarda da benzer yorumlarda bulunmuş ve "Mursi’nin laik değil şeriat yanlısı olduğunu" vurgulamıştı.

Ürdün’de yaşayan Ebu Katade’ye Ürdün yönetimi Nisan ayında sosyal medya kullanma ve yayın yapma yasağı koymuştu. Açıklamalarıyla bu yasağı çiğneyen Ebu Katade’ye bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı henüz bilinmiyor.

Hani es Sibai

Cihat yanlısı "Makrizi Araştırma Merkezi ve Radyosu"nun başkanı Hani es Sıbai de Mursi için rahmet ve taziye açıklaması yapmasının ardından, Cuma namazının hutbesini de Mursi ve Mısır’a ayırdı

Mursi’nin "Mısır’ın laikleşmeye başladığı 19'uncu yüzyılın başından beri ülkenin başına gelen tek dindar ve şeriat yanlısı lider olduğunu" vurgulayan Sıbai, aynı zamanda "Mursi’nin diğer Mısır liderlerine göre çok daha eğitimli biri olduğunu" da ifade etti.

Sıbai "Mursi’nin hatalarının ve yöntem yanlışlıklarının, mazlum olarak darbeyle indirilip senelerce hapsedilmesi ve dindar kişiliği sebebiyle hedef alınmasının da hesaba katılarak genel bir değerlendirmede maruz görülebileceğini" belirtti.

Ebu Muhammed el Makdisi

Cihat yanlıları arasında etkin bir isim olarak gösterilen ve Ürdünlü din adamı Makdisi de Mursi'ye ilişkin açıklama yayınlayan isimler arasındaydı.

Makdisi "Mursi (...) ve benzerleri gibi demokrasiyi metod olarak tercih edip de bu metod ile sapan, tebaasını saptıran ve insanları fitneye düşürenler hakkındaki duruşumuzda sebat etmemize şaşırmayın." ifadesini kullandı ve şöyle devam etti: "Bizler, dostluk ve düşmanlık terazilerinin kusurlu olduğu kimselerin onları sevdiği gibi sevmiyoruz ve bizlere onları sevmek caiz de değildir."

Muhammed Mursi'yi rahmetle anmadığını dile getiren Makdisi, Mursi (...) gibilerin mücrim ve hain tağutlardan daha hayırlı olduğunu" ifade etti.

İyad Kuneybi

Ürdünlü din adamı ve vaiz İyad Kuneybi, Mursi hakkında birden fazla açıklamada bulundu.

Mursi'nin vefat haberini sosyal medyada yaptığı bir canlı yayın sırasında alan Kuneybi, ilk yorum olarak "Allah ona rahmet etsin ve onu bağışlasın" ifadesini kullandı.

Detaylı bir başka açıklamayı da 20 Haziran tarihinde YouTube kanalı üzerinden yayınlayan Kuneybi, "Mursi'nin zalimlerin zindanlarında öldüğünün" vurguladı. 

Kuneybi, "Vaktin ihtilafları ve hataları konuşmanın değil, Müslümanların zulmün karşısında birleşmesinin vakti olduğunu" savundu.

İyad Kuneybi "Mursi'nin ölümünün ardından, ona yönelik sempatinin demokratik yönteme yönelik bir sempatiye dönüşmemesi gerektiğini" de dile getirdi. Kuneybi "Seçim sandıklarını meşru bir yol olarak görmediğini" söyledi.

Ürdünlü din adamı konuşmasının sonunda Mursi'ye yeniden rahmet diledi.

Abdullah Muhaysini

Suriyeli muhaliflerin yanında yer alan Suudi Arabistan asıllı din adamı da Mursi'ye rahmet dileyenler arasındaydı.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Muhaysini, Mursi hakkında şu ifadeleri kullandı: 

"Allah kendisine rahmet eylesin. Doktor Mursi'nin bu alemden irtihalinden sonra değerli Mısır halkımızın başı sağolsun.

Bir ilke adamıydı. Suriye devrimini, tahtını sağlamlaştırdıktan sonra satanlardan olmamıştı. Kur'an hafızı, ümmeti için hevesli bir liderdi. Biz onu böyle bildik, Allah ise en iyisini bilendir."

Sadık el Giryani

Libya’nın en ünlü İslam alimlerinden, aynı zamanda İhvan’a yakınlığıyla bilinen eski Başmüftü Sadık el Giryani de düzenli olarak katıldığı televizyon programında Mursi için taziyede bulundu ve ona rahmet diledi, Mursi'nin ölümüne dair üzüntülerini bildirdi.

Sadık el Giryani, Libya’da Trablus yönetimine karşı savaşan Hafter ve başta Suudi yönetimi olmak üzere Arap rejimleri aleyhindeki açıklamalarıyla biliniyor.

Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ)

Suriye'nin en aktif muhalif gruplarından biri pozisyonunda bulunan HTŞ, Mursi'ye dair ilk açıklamasını üst düzey dini yetkililerden biri olan Ebu Abdullah el Şami aracılığıyla yayınladı.

HTŞ şeri heyet lideri El Şami yaptığı açıklamada "Allah mazlum bir esir olarak ömrünü tamamlayan Dr. Muhammed Mursi'ye rahmet etsin, katillerine bu dünyada ve ahirette lanet etsin." ifadesini kullandı.

Öte yandan HTŞ'nin merkez yönetimi de Mursi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada Mursi'den, "Ümmet, kölelik zilleti ile hür hayatı tercih edenleri ayrıştıran tarihî süreçlerden geçmektedir. Bu süreç, Arap Baharı devrimleri ve onurlu halkların hançeresinden boşalan sloganlarla başlamıştır. Bazen köklerin solmaya yüz tuttuğu, bazen darbe girişimlerinin ardından devrim ruhunun yeniden canlandığı, bazen de tutuklu ve esirlerden sabırlı, sebatkâr mücahit kahramanların, ümmetin onurunun iadesi ve kurtuluşu için canını ve değerli her şeyi kurban eden fedakârların eliyle mola verildiği aşamalardır bunlar.

İşte bu sebatkârlardan, fedakârlardan biri de hürriyet hattını tercih eden Dr. Muhammed Mursî’dir.  (Allah ona rahmet etsin)  Karşı devrimcilerin darbesinin karşısında durarak hayatıyla bedel ödemiştir. O sabretti, mazlum olarak ecrini Allah’tan bekleyerek Rabbiyle buluşuncaya kadar eğilmedi, titremedi." ifadeleriyle bahsedildi.

Taliban

Muhammed Mursi hakkında taziyede bulunan cihat yanlısı yapılardan biri de Afganistan'da faaliyet gösteren Taliban'dı.

Taliban'ın resmi kaynakları üzerinden yapılan açıklamada, Mursi hakkında şu ifadelere yer verildi:

"Büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz ki Mısır'ın mevcut mühim İslami liderlerinden ve ülkenin eski seçilmiş cumhurbaşkanı tutuklu haldeyken vefat etmiş bulunuyor. İnna lillahi ve inna ileyhi raciun (Biz Allah'a aitiz ve ona dönücüleriz.)

Afganistan İslam Emirliği ailesine, dava arkadaşlarına, takipçilerine ve genelde tüm İslam ümmetine merhum Doktor Muhammed Mursi'nin vefatı nedeniyle taziyelerini iletir ve onun vefatını Mısır ve tüm İslam dünyası için büyük bir kayıp addeder. Allah Doktor Mursi'ye rahmet etsin ve kelimetullahı yüceltmek için yaptığı tüm mücadeleleri kabul etsin, amin ya rabbel alemin.

Mazlum Doktor Mursi'nin hikayesi ve ona yönelik ihanet ve zulüm, gerçek mücadele ve gayelerin gerektirdiği meşakkatlerin, fedakarlıkların ve kararlılığın boyutlarını kanıtlamaktadır. Azmi ve sebatı hakikatin takipçileri için parıldayan bir yol işareti olacak, İslam ve insanlık tarihi onu daima gururla hatırlayacaktır."

İslami Mağrip El Kaidesi (İMEK)

El Kaide'ye doğrudan bağlı yapılanmalar arasında Mursi'ye dair bir açıklama yayınlayan ilk grup İMEK oldu.

El Kaide'nin Kuzey Afrika yapılanmasının üst düzey isimlerinden Ebu Ubeyde Yusuf el Anebi tarafından yayınlanan açıklamada İMEK logosu yer almadı.

Açıklamanın El Anebi tarafından şahsen yayınlandığı belirtilse de, Anebi'nin grup içerisindeki üst düzey konumu, açıklamayı şahsi bir pozisyondan öteye taşıyor.

Bazı kaynaklar açıklamanın doğru olmadığını belirtse de, açıklamanın sosyal medyada yaklaşık bir haftadır yayılmasına rağmen, İMEK'ten bir yalanlama gelmedi.

Lider Muhammed Mursi'ye sunabileceğimiz en az şey ona rahmet okumaktır." başlıklı kısa taziye mesajında, Mursi'den "mazlum, perişan ve hapsedilmiş bir halde öldürüldü" ifadeleriyle bahseden El Anebi, "Zulümle öldürülmüş ve kıble ehlinden olan birisine nasıl rahmet okumayız?" şeklinde konuştu.

El Anebi Mursi'nin "liderliği dönemindeki içtihad ve tevilleriyle inşallah küfrü kendisinden uzaklaştırdığını" belirterek, bu sebeple ona rahmet okuduklarını söyledi.

El Kaide lideri "Eğer güç yetirirlerse Mursi'nin intikamını da alacaklarını" sözlerine ekledi.

El Kaide

El Kaide'nin genel merkezi ise, Mursi'nin ölümünden yaklaşık 10 gün sonra bir açıklama yayınladı.

Örgütün ana propaganda organı As-Sahab tarafından yayınlanan iki sayfalık yazılı açıklamada Mısır genelinde konulardan bahsedilirken, Muhammed Mursi'nin ölümüyle ilgili ifadeler de yer aldı.

Muhammed Mursi'nin hapiste "mazlum ve perişan bir şekilde" hapiste öldüğününün belirtildiği açıklamada, Mursi için "Allah onu affetsin, bağışlasın" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.