Myanmar cuntasının hava gücü iç savaşın seyrini değiştirebilecek mi?

Myanmar cuntasının hava gücü iç savaşın seyrini değiştirebilecek mi?

Myanmar'daki askeri cunta yönetimi orduyu geliştirmedeki ağırlığını hava kuvvetlerine vermiş durumda.

2021 yılında darbeyle başa gelen cunta, demokrasi yanlısı silahlı muhaliflere yönelik sürdürdüğü hava harekatlarıyla, ülkedeki iç savaşta üstünlüğünü korudu.

Yerel kaynaklar, cuntanın 2022 yılının ortalarından bu yana hava saldırılarına büyük ölçüde ağırlık verdiğini ve çeşitli etnik silahlı grupların yanı sıra Halk Savunma Güçleri (PDF) mevzilerine yönelik saldırıları artırdığını aktardı.

2022-nisan-myanmar-001.jpg

Askeri cuntanın başa geçmesi itibarıyla Kaçin, Karen, Karenni, Shan ve Chin eyaletlerinde nüfuz alanına sahip muhalif güçler bombardımanlardan ciddi derecede etkilendi.

Myanmar Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları

15 Aralık'ta Myanmar Hava Kuvvetlerinin 75.yıldönümünde orduya ait hava araçları sergilendi. Myanmar'ın bir süredir envanterindeki hava araçlarını artırma yoluna gittiği biliniyor.

Bu kapsamda yıldönümü etkinliğinde, Rusya'dan 2018'de satın alınan 6 adet Sukhoi SU-30 savaş jetinden faaliyete geçen bir jet gösterime sunuldu. Myanmar cuntasının düzenlediği hava saldırılarında Rusya üretimi uçakları kullandığı biliniyordu. Rus yapımı Yak-130 muharebe eğitim uçağı da, cuntanın sivillere karşı kullandığı hava araçlarından bir tanesiydi.

Cuntanın gösterime sunduğu savaş uçakları arasında Çin'den satın alınan 5 adet Guizhou JL-9 hafif taarruz uçağı da bulunuyordu.

Hava kuvvetleri envanterinde, Rus üretimi MiG-29, Su-39,  Mi-17, Çin üretimi Guizhou JL-9, F-7, A-5, Çin-Pakistan ortak yapımı Hongdu JL-8, Yugoslavya döneminden kalan Soko G-4 Super Galeb gibi çeşitli savaş ve eğitim uçaklarının yer alıyor.

Öte yandan Myanmar cuntasının elinde Çin-Pakistan tarafından ortaklaşa geliştirilen JF-17 ‘Thunder’ savaş uçağı da bulunuyor. Ancak söz konusu savaş uçakları, birtakım arızalar meydana gelmesi sebebiyle henüz operasyonel hale gelebilmiş değil.

Myanmar cuntasının hava üstünlüğünün yanı sıra ülke genelinde çok sayıda hava üssünün bulunması da hava kuvvetlerinin 'üstün güç' hale gelmesini sağlıyor.

Hava üslerinin çok sayıda olup, ülke geneline dağılması cuntanın, silahlı muhalif grupların saldırılarına hızlı yanıt vermesi, hedefler üzerinde operasyon sürelerini ve yakıt harcamalarında tasarruf etmesini kolaylaştırıyor.

Diğer taraftan Myanmar hava kuvvetlerine bağlı pilotların, çatışmalar arttıkça daha fazla operasyonların içerisinde bulunması da deneyimlerini büyük ölçüde artırıyor.

Başarısız hava indirmeleri

Ancak Myanmar hava kuvvetlerinin ve istihbarat teşkilatının ortak gerçekleştirdiği indirme operasyonları henüz yeterli deneyime sahip değilmiş izlenimi veriyor.

Cuntanın Aralık 2022'de Shan eyaletinin kuzeybatısındaki Namhsan kasabasında 5 adet Mi-17 ile 200 kadar askerle Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) kontrolündeki bölgeye başarısız bir hava indirmesi gerçekleştirdi. Bu istihbarat başarısızlığıyla sonuçlandığı bildirilen indirmede TLNA kaynakları, Myanmar cuntasından 47 askerin öldürdüklerini ve 24'ünü esir aldıklarını öne sürdü.

Cuntanın 2023 yılında hava üstünlüğünün silahlı muhalefetin savaşa olan kararlılığını yok edip etmeyeceği merak konusu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.