Myanmar cuntasının sivillere karşı savaş suçları artıyor

Myanmar cuntasının sivillere karşı savaş suçları artıyor

Birleşmiş Milletler, "Myanmar cuntasının sivillere karşı işlediği savaş suçları giderek daha yaygın hale geldiğini" açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması (IIMM), Myanmar ordusunca işlenen savaş suçlarının "giderek daha yaygınlaştığını ve küstah hale dönüştüğünü" açıkladı.

Temmuz 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında Myanmar'da ordunun işlediği hak ihlallerini inceleyen IIMM, "Myanmar ordusu ve onunla bağlantılı milislerin savaş suçu işlediğine dair güçlü kanıtların bulunduğunu" duyurdu.

IIMM'ye göre Myanmar ordusunun ve ona bağlı milislerin işlediği suçların arasında bombalar kullanılarak sivillerin rastgele ve orantısız bir şekilde hedef alınması, sivillere ait ev ve binaların yakılması ve zaman zaman da köylerin tamamen yıkılması bulunuyor.

BM Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması Başkanı Nicholas Koumjian Myanmar'da ordu güçlerince işlenen savaş suçları hakkında "Kanıtlarımız, sivillere karşı yaygın ve sistematik saldırılarla birlikte ülkede savaş suçlarında ve insanlığa karşı işlenen suçlarda belirgin bir artış yaşandığına işaret ediyor ve mahkemeler tarafından fertlerin sorumlu tutulmasında kullanılabilecek dava dosyaları hazırlıyoruz." dedi.

Birleşmiş Milletler araştırmacıları, Myanmar'da ordunun saldırılarda silahlı grupları hedeflediğini iddia etse de sivilleri hedef aldığını ifade ediyor.

İki yıl önce hükümeti devirip başa gelen askeri cunta, Arakanlı Müslümanlara ve diğer sivillere karşı çeşitli hak ihlalleri gerçekleştirmekle suçlanıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.